Nedávno požádal město, aby v lokalitě převzalo do správy silnice, chodníky a lampy, vedení města ale bod z programu jednání zastupitelstva stáhlo.

Co říkáte na to, že ústečtí zastupitelé stáhli ze zasedání vaši žádost o bezúplatném převzetí dokončených silnic, chodníků, veřejného osvětlení a pozemků pod nimi, které vlastníte ve Skoroticích?
Co na to říci. Mrzí mě to hlavně kvůli obyvatelům, kteří zde již bydlí, nebo si zde staví domky. Jsou to slušní, pracující lidé, kteří od města ani od státu nikdy nic nechtěli. Na rozdíl od mnohých jiných obyvatel žijících v tomto městě, kteří nepracují a s velkou pravděpodobností nikdy pracovat nebudou a pouze využívají celou paletu různých dávek a příspěvků, které náš sociální systém nabízí. Obyvatelé Nových Skorotic platí stejně jako většina ostatních občanů daně z nemovitostí, daně z příjmu, DPH. Na druhou stranu by jim za to měly být stejně jako ostatním, poskytovány základní komunální služby, mezi které patří veřejné osvětlení či dopravní obslužnost. Standardně se všude jinde hotová infrastruktura přebírá do vlastnictví města, holt v Ústí teď panují jiné názory a jiné podmínky. Slyšel jsem argumenty, že by se tam svítilo zbytečně na prázdných silnicích. Tomu také nerozumím. Není to tak, že někde máte centrální vypínač a musíte rozsvítit celé Skorotice. Jestliže je na okraji Skorotic zatím pouze několik domků, tak není nic jednoduššího, než rozsvítit pouze třeba jednu lampu. Roční náklady na provoz této jedné lampy jsou zanedbatelné. Na druhou stranu se dokáži projít po městě a najít tolik ulic, které jsou naprosto prázdné, vedou třeba i kilometr ke dvěma třem rodinným domečkům na periferiích a jsou celé nasvícené. Vedení města chce zřejmě podporovat a masivně investovat v jiných lokalitách, kde si to asi různé skupiny nepřizpůsobivých občanů zaslouží více a tomuto městu budou jistě prospěšnější, než mladí lékaři, inženýři, a naopak místa typu Skorotic včetně jejich obyvatel bude systematicky dehonestovat. Pak ale nevím, co město dělá nebo chce dělat pro to, aby v něm zůstávali mladí vzdělaní lidé třeba z naší univerzity. Tímhle stylem raději všichni odejdou pryč. Vůbec této politice nerozumím.

Co říkáte na názor opozičního zastupitele pana Daduče, který říká: „Velké pochybnosti ve mně vyvolává to, že pan Ryšavý chce městu dát silnice bez malých kousků, kterými se napojují na městskou cestu od skorotického hřbitova. Obávám se, že si ty kousky chce nechat, aby později znemožnil vjezd z této strany a Nové Skorotice zůstaly uzavřenou enklávou."
Pana Daduče osobně neznám, nicméně pár jeho článků jsem zaregistroval a měl jsem za to, že je to člověk v této problematice vzdělaný. Ale asi jsem se mýlil. Vlastníkem může být kdokoli, nicméně tohle jsou veřejně přístupné místní komunikace, a tudíž ze zákona nikdo, i když je vlastník, nemá právo je uzavřít, vybírat mýtné či něco podobného. Je to naprostý nesmysl a demagogie. Důvod, proč jsou takto odstřižené, je naprosto jednoduchý. Jsou to kousky, kde ještě nejsou dokončené chodníky a není dokončeno napojení právě na komunikaci od hřbitova nahoru na Petrovickou ulici. Tohle mám v plánu dokončit v příštím roce. Z toho důvodu jsem si nedovolil to nabídnout městu. A také proto, že když já jsem působil na radnici, tak jsem také nepodporoval, aby město přebíralo nedokončenou infrastrukturu a následně tím na něj padlo břemeno velkých investic na dokončení. Má-li však pan Daduč jiný názor, jsem připraven je městu předat ihned také.

Jak vnímáte současnou ústeckou politiku?
V posledních letech jsem byl naprosto odříznut od politiky, nečetl jsem téměř noviny, nezajímal jsem se, neměl jsem o politickém dění ani ponětí. S dost velkým časovým odstupem jsem se dozvěděl třeba o puči na magistrátě, který proběhl. Nicméně v posledních měsících se začínám docela rozkoukávat kolem sebe a je mi z toho smutno. Největší zklamání v poslední době mám v osobě pana zastupitele Hausenblase. Jeho článek, v němž hovoří o tom, že jsem údajně v roce 2008 nakoupil od zemědělců pozemky za deset korun, změnil jsem územní plán a zbohatl na nich podle něj o takřka půl miliardy, z toho je mi smutno. Pan Hausenblas se spletl téměř o deset let ty pozemky jsem kupoval od roku 1998. Vůbec se neobtěžoval podívat se na magistrátě do archivu, aby zjistil, kdy a kde ten Ryšavý změnil územní plán. Zjistil by totiž, že nikdy a nikde! Nové Skorotice byly určeny k zástavbě v původním územním plánu z roku 1996! Ano, v novém územním plánu jsem měl žádost na rozšíření Nových Skorotic, avšak tato žádost byla zamítnuta! Pouze na velmi malé části proběhla změna, o tu však žádali tehdejší vlastníci těch pozemků, nikoliv já! Většina těch, kteří o mně hanlivě píší a mluví, se se mnou nikdy nesetkali, neznají mě a nikdy se mnou nemluvili. O mé osobě píše naprosté hlouposti a nepravdy. Všichni, kteří chodí do zaměstnání a berou za to výplatu, nejsou sprostí spekulanti? Všichni obchodníci, kteří nakoupí zboží a následně ho prodají se svou marží, nejsou odporní spekulanti? Proč já ano? Je mi smutno z toho, jak a v některých případech i kým je tohle město nyní vedeno.

Uvažujete o návratu do komunální politiky?
Neuvažuji! Ale ano uvažoval bych o tom v případě, kdyby se Skorotice staly samostatnou obcí. To byl samozřejmě vtip.