Barevná výplň čtyř oken o velikosti 150x250 cm byla zabavena do pevné látky a uložena v dřevěné bedně. Mladý ředitel Základní školy Petrovice Jan František Teister slzel dojetím nad vzácným dílem. Poskládal na půdě opatrně torza oken a začal jednat.

"Ježíš dobrý pastýř, Ježíš  promlouvá k dětem, Návrat marnotratného syna, Ježíš poslední večeře," tak popsal výjevy z vitráží nadšený historik.

Starosta obce Zdeněk Kutina byl nakloněn návrhu ředitele, aby se okna opravila a vrátila na původní místo.

Nastalo dlouhé období konzultací, porad, dopisování a vyplňování žádostí.

Krajský úřad Ústeckého kraje vyslyšel volání o pomoc a skutečně pomohl.

Po deseti měsících od vzácném nálezu se v kostele děly zázraky. Paní Dagmar Voláková z Milkovic a Jan Karko z Cvikova spojili své sily a poslali do Petrovic krásný vánoční dárek.

Zdeněk Otčenášek z Nového Boru zhotovil dřevěné rámy a mohlo se začít s montáží.

"Tři měsíce trvala oprava oken, spotřebováno bylo asi 100 kilogramů olova, v maximální míře jsme chtěli zachovat původní materiál. Dokonce jsem pozval do své restaurátorské dílny i petrovické děti, aby na vlastní oči viděly, jak taková složitá práce probíhá. Moc se jim to líbilo. Každá vitráž je složena ze čtyř dílů, vsazena byla do těžkých rámů, které dočasně poslouží jako přenosný stojan," vysvětloval ochotně pan Karko, který se této záslužné práci věnuje osmnáct let.

Občané Petrovic mohou svá vitrážová okna obdivovat dalších 14 dní, potom budou zazimována. Dobré dílo se podařilo.