Amatérští hudebníci budou moci veřejně předvést, jak umějí hrát na klavír. Václav Pištora stejně jako v loňském roce do centra Ústí nad Labem včera umístil veřejné piano. Letos není v budově hlavního nádraží, ale u obchodního centra Forum.

„Po výpovědi z nádraží jsem hledal nové vhodné místo, dle podnětů z řad veřejnosti jsem nakonec zvolil prostor u OC Forum, jehož vedení mi vyšlo vstříc," vysvětlil Pištora. Proti hudbě v prostorách nádraží se prý postavili někteří zaměstnanci, protože údajně rušila.

Klavír ale byl velmi populární. Často se zde stavovali lidé poslechnout si muzikanty nebo si před odjezdem zahrát. „Slyšela jsem zde několikrát hezké skladby. Ale také tu občas někdo jen bušil do kláves," vzpomíná Martina Snížková.

Na zámek

Piana je třeba pečlivě hlídat. Například v Lounech ho umístili minulý týden v neděli. Již ve středu byl hudební nástroj nepoužitelný, protože do něho někdo naházel odpadky. „Viníka bych hledal mezi dětmi ze základní školy, nejspíš se chtěl někdo blýsknout před svými spolužáky," soudí autor lounského projektu Jan Petržilka.

V Ústí bude letos přes noc zamčené. Klíče bude mít ochranka obchodního centra, která piano uzavře na noc a během bohoslužeb v sousedním kostele. „Piano bude veřejnosti k dispozici denně od 9. do 21. hodiny. Na umístění jsme domluveni na dobu neurčitou," uvedl ředitel Fora Michal Ešner.

U piana budou i koncerty. První je plánovaný za dva týdny.

Šachy na náměstí

Kromě piana by se během léta měl v ústeckých ulicích objevit i veřejný šachový stolek. Václav Pištora řekl, že se mu jako dar podařilo získat pět sad šachových figurek, které bude moci využít.

Dalším krokem má být umístění šachového stolku a židliček do veřejného prostoru. Zatím jedná s centrální radnicí o tom, že využije travnatou plochu na Lidickém náměstí. Šachové figurky by prý mohly být v nedaleké vinotéce k půjčení. Lidé by si je tak nemuseli nosit z domova.

Ústí by se v budoucnu mohlo dočkat dalších podobných atrakcí. O šachách na Mariánské skále uvažuje místostarosta centrálního obvodu Karel Karika. V plánu je vybudovat i místa, kde by se dalo veřejně grilovat. Vyloučené nejsou podobné aktivity třeba na střekovském nábřeží.