Máte na těle mateřské znaménko a ještě jste ho neukázali kožnímu lékaři? Chyba, kterou můžete napravit během nadcházejícího pondělí, kdy již potřinácté proběhne Evropský den melanomu v České republice. Na dvou specializovaným zdravotnických pracovištích jsou připraveni dát vám odpověď , zda je vaše kůže v pořádku či nikoliv. Bezplatné prohlídky můžete absolvovat v ústecké Masarykově nemocnici a Nemocnici Chomutov.

Pozor na rizika kožních nádorů

Evropský den melanomu upozorňuje veřejnost na rizika kožních nádorů a umožňuje bezplatné vyšetření pigmentových znamének na vybraných pracovištích po celé republice. Součástí akce je i poradenství jak se správně chránit před slunečním zářením.

Pigmentové skvrny na kůži má stále ještě mnoho lidí tendenci podceňovat. Pak najednou může být pozdě. Rakovina kůže je jedním z nejzhoubnějších typů rakoviny. Přitom jedině včasné odhalení maligního melanomu může vést k úspěšné léčbě.

Proč je rakovina kůže tak nebezpečná? Neexistuje totiž úspěšná léčba rakoviny kůže v pokročilém stádiu, upozorňuje na význam preventivních vyšetření primářka kožního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Olga Filipovská.

Nebezpečí zhoubného melanomu spočívá v tom, že metastáze mohou zasáhnout i od samotného místa výskytu vzdálené lidské orgány. „Pacient je doživotně sledován v takzvané melanomové komisi. Riziko metastáze existuje i po deseti patnácti letech," uvádí primářka Olga Filipovská.

Co je vlastně maligní melanom?

Maligní melanom je nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk, lze se dočíst například na internetových stránkách melanomy.cz.

Na jeho vzniku se podílí především ultrafialové záření, a to zejména jeho UVB složka. Již naši rodiče rozhodují o tom, zda budeme mít větší „šanci" nádor dostat, nebo ne.

Je to dáno nejen genetickou výbavou, ale rovněž naším pobytem na sluníčku v útlém dětství.

V současné době se předpokládá, že počet mateřských znamének na naší kůži přímo úměrně souvisí s dávkou ultrafialového záření, kterou jsme dostali v prvních letech života.

Dospělí, nepodceňte chování na slunci!

I když maligní melanom vzniká z mateřských znamének jen někdy, vzrůstá při jejich vyšším počtu úměrně i riziko vzniku tohoto nádoru, upozorňují odborníci na webu melanomy.cz.

Také naše chování na slunci v dospělém věku zvyšuje riziko vytvoření maligního nádoru. Stejný trend, který pozorovali dermatovenerologové v západní Evropě v 60. letech, sledujeme v 90. letech 20. století i u nás. S rozvojem cestování k jižním mořím při vylepšené ekonomické situaci souvisí i zvýšená expozice UV záření obyvatel severní a střední Evropy a tím i zvýšení počtu nových případů melanomu.

Mezi osoby, které by tuto možnost určitě neměly podceňovat, patří jedinci s velkým počtem pigmentových znamének (více než 50), s fototypem I-II, s výskytem melanomu u pokrevních příbuzných, se sníženou obranyschopností a ti, kteří se v dětství na sluníčku opakovaně spálili.

Co příchozího v ordinaci čeká? Po krátkém zjištění anamnézy dermatolog vyšetří celý povrch kůže. Podle potřeby doplní vyšetření použitím ručního, eventuálně digitálního dermatoskopu.