„Speciál vaříme klasickým způsobem. Jde o spodně kvašené pivo, které se vyznačuje jemnou hořkostí a smetanovou pěnou, která po dobrém natočení krásně kroužkuje," uvedla mluvčí pivovaru ve Velkém Březně Zuzana Kosáková.

Mladší sládek Michal Rouč doplnil, že letošní várku Svatováclavského piva začali vařit na konci měsíce května.

„V ležáckých sklepech zrálo více jak sto dnů. Milovníci zlatavého moku se mohou těšit na 650 hektolitrů Svatováclavského speciálu, které jsme nechali rozvést do hospod po celé České republice. Jde jednoznačně o nejsilnější pivo, které se ve Velkém Březně vaří. S nápadem vařit Svatováclavský speciál přišli sládci na začátku dvacátého století, kdy byl v Čechách největší rozkvět pivovarů," řekl Michal Rouč.

Při slavnostním představení piva patrona České země pivovarníci také radili, co si k němu dát, aby si ho štamgast při jeho konzumaci co nejlépe vychutnal.

Manažer kvality Ondřej Koucký doporučil výběr jídla z červeného masa. „Výborné je telecí maso nebo zvěřina připravená na kořeninové zelenině," poradil Koucký.

Ve velkobřezenském pivovaru při premiérové ochutnávce letošního Svatováclavského piva kuchaři podávali jako předkrm domácí zvěřinovou paštiku s brusinkovou omáčkou a světlý a tmavý toust. Hlavní chod se skládal z telecích líček dušených na pivu spolu s kořenovou zeleninou. Přílohou byly bramborové rösty.

Vzhledem k vysokému procentu alkoholu doporučují sládci podávat Svatováclavský speciál ve sklenicích o obsahu 0,3 litru.