Rodiče, kteří zvažují, že dětem pořídí živý vánoční dárek psa, kočku nebo jiné zvíře, by si měli dárek pořádně rozmyslet. Odborníci radí, aby se tak stalo po důkladném zvážení všech pro a proti.

„Psa k Vánocům? Proč ne, ale rodina by k tomu měla mít podmínky odpovídající velikosti a rase psa. Každé zvíře chce svoje," řekla Hana Javůrková z ústeckého útulku pro opuštěná zvířata. „My naštěstí nemáme špatné zkušenosti s tím, že by po svátcích u nás končili psi, kteří se stali nevhodným dárkem. Naopak se stává, že si k nám někdo dojde psa jako vánoční dárek vybrat. Vybereme mu vhodné zvíře a poradíme, jak se o něj starat," dodala Javůrková.

Dispozice pro vážné choroby

Lidé by si ale měli také dobře rozmyslet, kde zvíře pořídí. Při koupi psa bez průkazu mohou narazit na zvíře pocházející z množírny, o které nebylo řádně pečováno. „Takový pes může mít dispozice pro různé vážné choroby a je jen prostředkem ke snadnému zisku," upozornila Danuše Herpe Jungmannová z organizace SOS for PETS, která bojuje proti týrání psů.

Její organizace v poslední době upozornila na problémové množírny psů. Zvířata určená zejména pro německý trh,tam byla držena bez potřebné hygieny a veterinární péče.

Adopce psa na zkoušku

Danuše Jungmannová pejska jako vánoční dárek nedoporučuje. „Je to taková euforie, která pomine a pes pak zůstane na krku rodičům," vyjádřila svůj názor. „Je lepší uvážené rozhodnutí a lze pro dítě připravit i adopci psa na zkoušku," poradila Jungmannová.

Rodiče by při koupi psa měli věnovat velkou pozornost původu zvířete. Pejsek s průkazem původu je pro mnohé cenově nedostupný. Rodičům doporučuje, aby psa kupovali od lidí, které znají, a kteří doloží, že je pes řádně očkovaný a odčervený a v odpovídajícím věku.

„Původní majitelé by měli bez problémů odpovědět na všechny otázky, například o rodičích štěněte a kam chodí k veterináři. Nejlepší je obrátit se na sdružení ochránců zvířat nebo přímo na SOS for PETS v Chlumci. Se zájemci si popovídáme, zjistíme jaké jsou jejich požadavky na pejska a doporučíme, jaký by pro ně byl vhodný," uvedla Jungmannová.

„V současné době hledáme domovy pro jorkšíry, knírače, čivavy, krysaříky, bígly, maltézáčky a jejich křížence, kteří byli zachráněni z psích koncentráků. Každý takový pes bude za vlídné slovo a pohlazení vděčný a bude věrným kámošem na celý psí život," dodala.