Výrobce piva přesto netěší například fakt, že poměr piva vypitého v hospodách a doma se stále více přesouvá v neprospěch restauračních podniků. Nyní se tam zlatého nápoje vypije jen 36 procent.
Staří pijani vymřeli
„Pijani, kteří denně vypili svých deset piv, už v dnešní době v podstatě neexistují. Většina lidí si pivo vychutnává v rozumné míře,“ řekla Deníku výkonná ředitelka ČSPS Martina Ferencová. Zájem je stále zejména o světlé pivo, tmavá a polotmavá piva tvoří jen necelá čtyři procenta výroby. Pokračuje pokles zájmu o PET lahve, který oproti loňskému červenci klesl o 13,5 procenta. „I pivovary se snaží chovat ekologicky a samy je omezují,“ vysvětlila Ferencová.
O nevyzpytatelnosti zájmu spotřebitelů svědčí propad u minisoudků, které byly hitem loňské sezony. „Nárůsty byly o stovky procent, ale jak se ukázalo, trendy jsou od toho, že trvají krátce,“ konstatovala Ferencová. Meziroční propad zájmu pivařů o minisoudky dosáhl téměř 40 procent. Spotřebitelé ale možná jen přešli k sudům o vyšším objemu – roste totiž prodej sudového piva. „Pivovary přitom nenabízejí jenom padesátilitrové sudy, ale i třicetilitrové a patnáctilitrové,“ připomněla ředitelka.
Na vzestupu jsou plechovky, jejichž obliba roste. „Ten obal je pohodlný, rychle se vychladí, není těžký, nemusí se vracet,“ konstatovala Ferencová. Podle zjištění pivovarů si lidé v plechovkách často odvážejí pivo na dovolenou. „Zjistili jsme, že více než třetina plechovek končí v zahraničí,“ prohlásila.
Roste i nealko
Dalším aktuálním trendem je posílení zájmu o ležáky na úkor slabších výčepních piv, roste ale i prodej nealkoholického piva. „Je to produkt pro nepivaře, kde si pivo našlo novou cílovou skupinu,“ dodala Ferencová.
Pivovarníci své umění předvedou v řadě českých hospod a hospůdek tradičně poslední zářijový týden o Dnech českého piva. Kromě svatováclavských speciálů jejich návštěvníkům nabídnou kulinářské pivní menu, doprovodné aktivity připraví i řada pivovarů.
Podle Českého statistického úřadu činila v roce 1927 výroba piva v celém tehdejším Československu 10 milionů hektolitrů. Průměrná spotřeba v české části tehdejší republiky činila 105,8 litru piva. V loňském roce podle statistiků v Česku celkový výstav překonal hranici 21 milionů hektolitrů, průměrný Čech včetně kojenců přitom vypil 144,3 litru piva.