„Ráda jsem chodila na Střížovický vrch, bydlela jsem na Klíši. Jestlipak tam ještě je ten menší rybník? Ten musí být už zarostlý travou. Po lesní cestě jsem chodila až ke studánce. Stával tam kamenný hrad a vedle byla lavička. To už je ale hodně dlouho. Možná že to ani nenajdete," vtipkuje 104letá Anna Walterová.

Malý Střekov v lese

Slíbil jsem, že se tam podívám a dokumentaci posílám všem, kteří si do kopců už netroufnou.

Hrad Střekov nad romantickou řekou zná každý. Postaven byl kolem roku 1319 a původně chránil vodní cestu. Ten malý v kopci nad zahrádkářskou kolonií v Předlicích vznikl v letech 1957-58 a ještě dnes je vyhledáván nejen dětmi. Podle vzkazů na stromech je to oblíbené místo zamilovaných.

Ve středu bylo v lese mokro, ale pár pejskařů jsem tam potkal. Místo je více známé jako Střížovická studánka. Nad pramenem je letopočet 1958 a písmena M.N. Lavička tam už není, ale tři drsní vlčáci hned u první chalupy místo dobře hlídají.

Utajený rybník

Vodní plochu u hospůdky Pohoda znají hlavně rybáři, malý rybník, který myslela paní Walterová, jsem skoro nenašel. Je kousek dál v poli, moc vody tam už není, ale několik starých stromů označuje břeh.

Samozřejmě že dominantou Střížovického vrchu je vysílač, který je vidět ze všech stran. Kdo tam ještě nebyl, má možnost spojit příjemné s užitečným. V neděli se uskuteční na Střížáku třetí letošní krosový běh a ke studánce je to od rybníka kousek.

Od stadionu přes Klíše směrem k betonovému bunkru to není daleko, potom spodní pěšinou tak dvacet minut a naskytne se vám zajímavý pohled nejen na trmické komíny. Tak, paní Aničko, co bude příště?