Idylka se v mžiku mění v hromadné neštěstí s padesátkou zraněných. Všude je slyšet pláč, nářky a volání o pomoc. „Zavolejte někdo záchranku! Prosím! Všude tady leží zranění lidé," volá jeden z účastníků v zakrváceném tričku. Na místo přijíždějí záchranáři…

Takhle vypadalo v noci z úterý na středu cvičení záchranářů v Ostrově u Tisé. Vedle hasičů a policistů se ho zúčastnilo také devatenáct posádek Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje (ZZS ÚK).

Zraněné cyklisty hráli studenti

Scénář byl pro zasahující jednotky do poslední chvíle utajený. „Jde o součást metodického cvičení Rallye Ostrov 2016 s motivačním charakterem. Cílem je ukázat, která posádka v naší organizaci je ta nejlepší a zároveň se připravit na událost podobných rozměrů," sdělil mluvčí ZZS ÚK Prokop Voleník. Komparz zraněných vytvořili studenti Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední školy zdravotnické v Ústí.

Cvičení hromadného neštěstí bylo neobvyklé hned z několika důvodů. „Kromě toho, že mimořádná událost probíhala ve tmě, byla specifická i svým rozsahem a rozlohou. Většinou se setkáváme s velkými nehodami dopravních autobusů nebo osobních aut, kdy jsou zraněné osoby na pár metrech kolem dopravních prostředků. Tady leželo padesát zraněných na ploše několika desítek metrů," doplnil Voleník. Základní ošetření, roztřídění pacientů a přenesení nejvážněji zraněných do postaveného stanu zvládli záchranáři za hodinu.

Na průběh soutěžního cvičení pak dohlíželi komisaři. „Sledují postup při poskytování zdravotní péče a zaměřují se na nedostatky, které se mohou vyskytnout. Nějaké malé chyby se objevily, ale kdyby se cvičilo něco, co má jasný scénář a každý ví přesně, co má dělat, nemělo by to smysl. Smyslem bylo prověřit, jak na tom záchranáři jsou a poučit se z chyb do budoucna," doplnil ředitel ZZS ÚK Ilja Deyl.

V autě měl řidič znásilněnou ženu

Další část výcviku, již v menším rozsahu, pokračovala u Tisé i ve čtvrtek. Záchranáři si například nacvičovali příjezd k automobilu, kde byl v bezvědomí člověk od krve. V autě měl znásilněnou ženu a posádka záchranářů ji musela odhalit.