„Obvykle jich bývalo dvacet až třicet. Když je nedávno obcházeli, strážníci napočítali na různých místech 66 lidí, kteří nemají žádné bydliště," řekl ředitel městské policie Pavel Bakule.

Podle jeho zástupce Jana Novotného se v posledních měsících bezdomovci zdržovali hlavně v centru města. „Obsadí lavičky, sedí a baví se. Lidi si na ně stěžují, že překážejí a páchnou. Ale za to je postihovat nemůžeme. Oni dobře vědí, že když nebudou narušovat pořádek dělat přestupky, tak je nemůžeme vykázat," poznamenal Jan Novotný.

Jak dodal, příští týdny ukážou, jestli se lidé bez domova s ochlazením počasí podobně jako v jiných letech stáhnou na sídliště k výměníkům tepla a parovodům a nebudou tolik vidět.

ODMÍTAJÍ POMOC

„Řada z nich odmítá jakoukoliv pomoc, tvrdí, že si vystačí sami a nechtějí mít co do činění s nějakou institucí. V případě mrazů obcházíme jejich doupata, teplou polévku nebo horký čaj si dají, ale do azylového domu nechtějí," přidal další zkušenost Jan Novotný.

Pomoc lidem bez domova nabízí Oblastní charita Ústí nad Labem ve svém Centru pomoci Samaritán ve Štefanikově ulici. „Zájem o naše služby je stále vysoký, máme řadu stálých klientů, ale i nováčky, nebo lidi, kteří se zastaví jen občas," sdělila vedoucí centra Vendula Krištofová.

SVAČINA I NOCLEH

Samaritán nabízí několik druhů služeb. Mohou si tu dát polévku a kávu, osprchovat se, vyprat si, připravit jídlo a k dispozici jsou i další služby včetně přespání. Mužům, kteří potřebují přespat, poslouží noclehárna, přechodné ubytování mužům i ženám poskytne azylový dům.

„Kapacita ještě není zcela zaplněna, ale zájem postupně roste. Jsme připraveni jako v předešlých zimách v době velkých mrazů přistavit i nouzové židle, na kterých budou moci přečkat noc v teple," uvedla Vendula Krištofová.

Sociální pracovníci charity navíc jednou týdně obcházejí bezdomovce na řadě míst města. „Ptáme se jich, co potřebují. Nabízíme jim i potravinové a hygienické balíčky a další pomoc v našem centru, kde najdou i oblečení. Přivítáme od občanů použité oblečení. Nyní se hodí teplé věci, ale také osobní prádlo a ponožky. Donést to mohou kdykoliv přímo do centra ve Štefanikově ulici 1, " řekla Vendula Krištofová.