Nadále je nejvyšší v ČR. Celostátní průměr byl v uplynulém měsíci 6,4 procenta. Bez práce bylo na severozápadě Čech 55 073 lidí, což je o 1 867 méně než v dubnu. Údaje v pondělí 8. června zveřejnil úřad práce.

Očekávaný trend

Analytici pokles nezaměstnanosti očekávali. „Podobný trend lze předpokládat i během června. Jde o každoročně opakující se jev v průběhu jarních měsíců, který je spojený s nárůstem prací především v zemědělství a stavebnictví," řekl analytik krajského úřadu práce Michal Tuček.

V létě naopak trh práce stagnuje. Podle Tučka je to způsobeno hlavně sníženým zájmem uchazečů o hledání zaměstnání v tomto období.

Nejvyšší nezaměstnanost ze všech 77 okresů České republiky byla stejně jako v předchozích měsících na Mostecku. Míra nezaměstnanosti tam činila 12,1 procenta. Bez práce je na Mostecku 9 404 lidí. V okrese je téma opět velmi diskutované v souvislosti s rozhodováním vlády o pokračování těžby uhlí za limity.

Ústecko druhé nejhorší

Druhou příčku obsadilo v rámci ČR Ústecko. V krajském městě byla míra nezaměstnanosti na konci předchozího měsíce 11,5 procenta, úřad práce evidoval 9 300 lidí hledajících uplatnění.

Několik firem ohlásilo záměr postavit provozovnu v okolních průmyslových zónách, velký investor však zatím chybí.

Nejnižší nezaměstnanost v Ústeckém kraji je na Litoměřicku, kde v květnu činila osm procent. Pěstitelský region si tak vyměnil pozici s lázeňským městem Teplice a jeho okolím, kde v květnu byla nezaměstnanost 8,1 procenta.

Před rokem byla nezaměstnanost v regionu 11 procent. Zatímco tehdy úřady nabízely až 3 180 volných pracovních míst, teď jich je 5 476.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v Ústeckém kraji v průměru 10 uchazečů. V Chomutově je poměr skoro 17 uchazečů na jedno místo a v Teplicích je šest nezaměstnaných na jedno místo.