Aktuálně je nezaměstnanost v regionu nižší než před hospodářskou krizí na přelomu let 2008 a 2009, kdy se dostala až k devíti procentům. Ve srovnání s ostatními kraji je však stále výrazně nadprůměrná. Celorepubliková míra nezaměstnanosti na konci května činila 5,4 procenta.

Okresem s nejvyšší nezaměstnaností v kraji i v republice je Most, kde nezaměstnanost činí 11,3 procenta. Najít novou práci by mohli u podniků v průmyslové zóně Triangle, která leží na hranici okresů Most, Chomutov a Louny, obávají se ale, že výdělek bude výrazně nižší než u těžařů.

DEŠTIVÉ POČASÍ ODRAZUJE OD PRÁCE

Na jedno volné pracovní místo připadají v ČR tři uchazeči. V okrese Ústí nad Labem je takových uchazečů zhruba 12, na Chomutovsku deset. Nyní ale přibylo volných míst v zemědělství, brigádu lze najít třeba při sběru jahod, obce zaměstnávají lidi na veřejně prospěšných pracích.

Starostové se shodují, že problém je hlavně s dlouhodobě nezaměstnanými, kteří nemají pracovní návyky a od cesty do práce je často odradí například i deštivé počasí.

Nejnižší nezaměstnanost v regionu zůstává na Litoměřicku (6,4 procenta) a Teplicku (7,0 procenta). Zlepšení situace očekávají politici po dokončení dálnice D8 přes České středohoří a rozjetí provozu v továrně na výrobu pneumatik Nexen.

Celá dálnice, která spojuje Prahu s Drážďany, bude otevřena před koncem letošního roku. Nexen začne vyrábět s 1500 zaměstnanci pneumatiky v polovině roku 2018.