Byl to totiž on, kdo mrtvého ve čtvrtek 21. února dopoledne před desátou hodinou objevil. Když svůj nález oznámil policii a záchranné službě, určitě doufal, že ještě nebude pozdě. Marně.

Mluvčí ústecké záchranné služby Prokop Voleník mohl jen zkonstatovat, že muž už ve chvíli, kdy o něm obdrželi informaci, nejevil žádné známky života. „Informaci jsme pouze předali koronerovi, který vyjel na místo ohledat tělo,“ vysvětlil.

Mrtvý ležel nedaleko odstavné koleje. „Prvotní ohledání podle stavu těla ukázalo, že smrt způsobil pád nebo skok ze skály. Ke zjištění přesné příčiny bude provedena soudní pitva. Okolnosti pádu prověří další vyšetřování,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Obžaloba viní 21letého Dominika S. z Teplic z pokusu o vraždu dívky
Mladík neunesl rozchod s přítelkyní, pobodal ji. Za pokus o vraždu dostal 13 let

Krátce nato se projíždějícím i kolemjdoucím u viaduktu naproti Mariánským garážím naskytl pohled na několik policejních a hasičských vozů. „Přemýšleli jsme, co se děje. Zpoza oplocení skály vyšel známý, že prý tam ležel mrtvý a už ho odnášejí v plachtě. Ono tam není moc vidět,“ líčil jeden ze svědků, starší muž, který zrovna tankoval benzin na sousední čerpací stanici.

I když už muži nebylo pomoci, přesto podle ústeckého hasiče Milana Rudolfa na místo vyrazily dvě hasičské jednotky se třemi auty. „Kolegové museli slanit celý profil skály od místa pravděpodobného pádu či skoku až tam, kde bylo nalezeno tělo,“ popsal.

Vzhledem k místu nálezu obvykle bývá v podobných případech nutná spolupráce Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Teď to ale podle jejího mluvčího Marka Illiaše nebylo nutné. „Tělo sice našli vedle trati, ale nebylo třeba nijak omezovat železniční provoz,“ poznamenal.

Veřejná debata Česko! A jak dál? rozproudila ústecké muzeum.
Pětina všech dlužníků v ČR je ze severu, zaznělo na veřejné debatě v Ústí

Zpráva o neveselém nálezu vyvolala na facebookovém profilu Ústeckém deníku diskusi, do níž psal i údajný svědek události. „Však když jsem jel z města, nahoře někdo stál na Mariance u plotu a to mohlo být kolem 10 až 11. hodiny,“ napsal čtenář pod přezdívkou Daví Nepoví.

Naposledy skočil z Mariánské skály muž ve středním věku roku 2011. V letech 2013 a 2014 městská policie slaňovala k někomu, kdo sebevraždou vyhrožoval. O dva roky později usnul muž, který skokem vyhrožoval, po cestě na vrchol skály. Naposledy spáchal sebevraždu skokem 21letý mladík před dvěma lety. Zneužil k tomu ovšem Benešův most.