Gerda Dzurková chtěla pohřbít svého syna Petra ve Skoroticích, kde odpočívají i ostatní členové rodiny. Nestalo se tak. Přestože obřad do Skorotic objednala, pohřební služba Nostromo jej provedla v krematoriu na Střekově a zesnulého pochovala na zdejším hřbitově.

Od té doby seniorka bojuje za jeho přemístění. Pohřební služba se ale brání, že nepochybila a ani nemohla dělat nic jiného.

„Už jsem byla snad všude. Na radnici, na obchodní inspekci, všichni jen slibují, ale od srpna se nic neděje. Mám strach, že syn zůstane ležet sám, na cizím místě, a nikdo se o jeho hrob nepostará. Chtěla bych, aby ležel s námi, se svými rodiči,“ popisovala se slzami v očích.

Jenže pohřební služba Nostromo jí prý zatím nemůže vyjít vstříc. „Na hřbitově ve Skoroticích je vysoká hladina spodní vody, stejně jako třeba v Mojžíři a je zákaz tu pohřbívat. Já paní chápu, je mi jí moc líto. Z lidského hlediska je to skutečně neštěstí,“ vysvětlil šéf pohřební služby Jiří Šauer.

DOD v ústeckém krematoriu
VIDEO: Spalovač mrtvol po Ústecku. Projděte si zchátralé střekovské krematorium

Zároveň slíbil, že jakmile zákaz po provedení technických opatření padne, syna Petra Dzurka exhumují a jeho ostatky přesunou na objednané místo. „Do té doby mám svázané ruce. Nebožtíci nemohou ležet ve vodě. Rodina nechtěla žeh, ale klasický pohřeb, tak jsme vyšli vstříc alespoň v tomto,“ pokračoval Šauer.

NADĚJE STÁLE JE

Jediný telefonát figuranta z ústecké redakce Deníku na správu pohřebišť, která spadá pod Městské služby Ústí nad Labem (MSÚL), Šauerova slova potvrdil. Zároveň ale dal nešťastné matce i naději do budoucna.

„Ano, máme tu zakázáno pohřbívat. Čekáme na hydrologický průzkum. Musíme také vyřešit právní věci v řádu veřejného pohřebiště s městskou radou. Hned jak to bude všechno hotové, vám zavoláme a dáme zprávu,“ slíbila vedoucí správy Eva Lanzendörferová.

Zákaz pohřbívání vydává Krajská hygienická stanice (KHS). „Velmi zjednodušeně řečeno, když je půda vlhká, nebo je vysoká hladina podzemních vod, mrtvé tělo se nerozkládá. Proto je například úředně stanovená hloubka hrobu,“ vysvětlil Roman Šťastný z ústecké KHS.

„Mrtvé tělo by mohlo zamořit blízké zdroje vody. Nejčastěji hrozí onemocnění trávicího systému způsobené bakteriemi a mrtvolnými jedy. Kdyby například teoreticky zemřel na tyfus a choleru, zamořená voda by nakazila i ostatní. V posledních letech se objevuje tuberkulóza. V této souvislosti lze připomenout, že v minulosti, obzvláště u starých lidí, byla vždy nutná pitva. Patolog mimo jiné zkoumal i možný skrytý průběh této nemoci,“ dodala ředitelka KHS Lenka Šimůnková.

Ilustrační foto.
Žloutenka ustoupila. Hygienici však s obavami čekají na další dny