Pastelky, školní batoh, penál, ale také oblečení a obuv. Studenti Gymnázia Gmine nedaleko Krakova v Polsku se rozhodli obdarovat školačky Základní školy Stříbrnická, jejichž domovy vyplavila červnová povodeň.

Ředitel školy Michal Ševcovic uvedl, že děti z polského gymnázia se o živelné katastrofě v Ústí dozvěděly z medií. „Děti nás kontaktovaly  s tím, že chtějí některému z našich žáků pomoci. Dokonce se zajímaly, jaké mají konfekční velikosti a co potřebují, aby byla pomoc co nejvíce užitečná," řekl ředitel školy ZŠ Stříbrnická.

Nečekaný dar

Jednou z obdarovaných školaček byla Martina Gasserová, která půjde po prázdninách do druhé třídy. Její maminka Eva Gasserová řekla, že dar vůbec nečekala. „Bydlíme ve Veslařské ulici. Velká voda nám kompletně vytopila byt, musíme teď s dcerou bydlet u babičky," řekla.

Co ji nejvíce na celé akci překvapilo bylo to, že rodině pomohly cizí děti, které rodinu ani neznají.

„Z polských dětí by si měli vzít příklad úředníci. Když jsem šla žádat o povodňovou pomoc, kterou slibovali politici v televizi, tak se mnou úředníci jednali tak, jako  co bych chtěla. Dcera ráda maluje, tak dětem z Polska namalovala alespoň obrázek," dodala Gasserová.

Druhou obdarovanou školačkou s celou její rodinou byla Tereza Plocová ze 7.C. „Je to hezké, že nám děti z Polska pomohly, i když nás vůbec neznají. Chtěla bych jim strašně moc poděkovat," řekla Plocová.

Vytopené první patro

Maminka Terezy Jaroslava Daduková doplnila, že bydlí v Dolních Zálezlech a měli při povodni vytopený suterén a část prvního patra. „Vůbec jsme s pomocí nepočítali. Je to strašně moc hezké, když vidíte, že těm, které vás vůbec neznají, není váš osud lhostejný," řekla Daduková.

Ředitel Základní školy Stříbrnická Michal Ševcovic řekl, že s polským Gymnáziem Gmine v minulosti spolupracovali ve vzájemném projektu. „Děti obou škol se seznamovaly s kulturami jednotlivých zemí, například jako je kuchyně a další věci typické pro danou zemi. Také někteří žáci vyjeli na výměnné pobyty. Ale žákyně, které dostaly dary, se zrovna žádného pobytu neúčastnily," dodal Ševcovic.