Neobvyklý úkaz mohli i Češi pozorovat v noci na středu. Mimořádně byla i v našich zeměpisných šířkách vidět polární záře. Vyvolala ji silná erupce na Slunci, díky níž se záře objevila na Zemi mnohem jižněji než obvykle.

Překvapení pro vědce

Že bude polární záře vidět nad územím České republiky, bylo i pro vědce překvapením, řekl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. Jde o úkaz, který se v Česku vyskytuje přibližně jednou za dva roky.

Polární záři se podařilo zachytit ústeckému fotografovi Marku Mendelovi. „Fotka byla pořízena krátce před čtvrt na jednu v noci z pole nedaleko střediska Správy a údržby dálnice v Petrovicích.

„Focení to bylo cílené, jelikož jsem zaznamenal množící se statusy a fotky nejen ze severu Evropy, ale i z Čech," vysvětlil fotograf. Zkusil, zda nebude polární záře viditelná ze Střížovického vrchu, odkud ale nebylo vidět nic. Rozhodl se zkusit místo s menším světelným znečištěním a lepším výhledem na severní oblohu.

Úlovek od Petrovic

Vyrazil proto po dálnici na poslední sjezd před hranicemi, blízko Petrovic. „Nechal jsem vůz na silnici a postavil stativ s foťákem zhruba uprostřed pole. S první fotkou se zjevila i samotná Aurora Borealis. Pobyl jsem na místě až do chvíle, dokud téměř nezmizela," dodal Marek Mendel.

Solární bouře dosáhla na pětibodové škále geomagnetických následků čtvrtý stupeň, což je kategorie vážné až kritické. Původně se očekával první stupeň. Země tak podle odborníků čelila největšímu elektromagnetickému záření od podzimu 2013.

Polární záři mohli vidět lidé v Evropě i v Austrálii. Podle moskevského rozhlasu překvapila již v úterý mnoho Rusů například v Petrohradě, v Moskvě a v povolžských městech Uljanovsku a Iževsku.