Dvě stovky. Tolik korun měli údajně obdržet někteří obyvatelé ústeckého sídliště Mojžíř za hlas ve volbách. Poznatky o možném kupčení s hlasy získali reportéři Českého rozhlasu.

Podle jedné z členek volební komise v Mojžíři se přijely v pátek 20. října během jedné hodiny k volební místnosti celkem tři skupinky lidí. Každá z nich čítala zhruba po patnácti lidech.

Ústí n.L. - Neštěmice
Okrsek č. 2021, účast: 46 %

1. ANO    105 hlasů, 37 %
2. STAN    13 hlasů,   5 %
3. KSČM    40 hlasů, 14 %
4. ČSSD    33 hlasů, 11 %
5. ODS      10 hlasů,   3 %
6. SPD      44 hlasů, 15 %
7. Piráti     18 hlasů,   6 %

Všichni podle členky byli z jednoho paneláku a každý měl jeden hlasovací lístek. „Hlasovací lístek vytáhli z peněženky nebo ho měli přehnutý v ruce. Neuměli ani číst, nechtěli ani obálky. Někdo je prostě musel uplatit, peníze jsme ale neviděli. Přišla tam i policie, tak jsme je na to upozornili,“ uvedla členka komise pro Český rozhlas.

Redaktorům rádia pak popsala situaci paní Alena. Než šla k volbám, dva muži na parkovišti jí dali volební lístek se dvěma zaškrtnutými kandidáty. Tvrdí, že tentýž lístek dostalo dohromady minimálně padesát lidí v Mojžíři. Když pak odvolili, dostali dvě stě korun.

Volby v ústeckém 17. centrálním obvodu Bukov
Vítězem voleb na Ústecku je ANO 2011, levice propadla, ODS stoupá

Kauza se má týkat ČSSD. Radiožurnál jeden z volebních lístků získal. Jedním ze zakroužkovaných je starosta Krupky Zdeněk Matouš z ČSSD, číslo 2 na kandidátce. „Jakékoliv spojování mé osoby s ovlivňováním voleb v Mojžíři považuji za nesmysl. Předpokládám, že za tím stojí předáci jednoho romského sdružení, se kterým jsem měl v Krupce incident a odmítl s nimi spolupracovat. Následně mi vyhrožovali pomstou. Není lehčí způsob, než rozdat pár volebních lístků, kterých se na sídlištích všude válí spousta, lidem na hranici svéprávnosti a zavolat novináře. Věřím, že policie vše řádně vyšetří. To už se mi ale nikdo neomluví a už to nebude média zajímat,“ uvedl pro Deník Matouš.

Druhým ze zakroužkovaných je jeho kolega, místostarosta Krupky Karel Rouček. Ten reagoval obdobně jako Matouš. „Distancuji se od jakýchkoliv spekulací ohledně kupčení s hlasy. Pravdou je, že jsem do Mojžíře párkrát dříve jezdil s našimi fotbalisty z Krupky. Ale to je vše. Jinak tuto část Ústí nad Labem vůbec neznám. Nikoho jsem tam neovlivňoval. Dělám do fotbalu, takže jsem v této oblasti známou osobou. Pokud mě chtěl podpořit někdo z tamních fotbalistů, je to jeho soukromá věc,“ dodal Rouček.

Předvolební plakáty
Psycholog: Cítím beznaděj. Koho volit, když skoro všichni slibují to samé?

Celou věc prošetřuje policie. „Přijali jsme jedno oznámení, které se má údajně týkat kupčení s hlasy. Jde zatím o ničím nepodložené informace,“ uvedla policejní mluvčí Alena Bartošová.