„Olympiáda je výrazně nadregionální a mezinárodní akce," řekl o tom Benda. „Pochopil bych, kdyby tam jel hejtman nebo hejtmanka, ale ti lidé si asi řekli, ber, dokud můžeš a co můžeš. Když jsem byl ve funkci radního, tak jsem takové výlety nepořádal, ani nepodporoval."

Služební cesta se nejprve týká radní Jany Ryšánkové (ČSSD) a radního Petra Jakubce (ČSSD), kteří do Londýna vyrazí v termínu 27. až 29. července. V dalším termínu, tedy 8. až 10. srpna, pak letní olympiádu navštíví i hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD), její náměstek Arno Fišera (ČSSD), radní Radek Vonka (ODS) a zastupitel Oldřich Bubeníček (KSČM).

Cestu schválila sama rada kraje na svém 103. zasedání a sice 9. května. Kromě Bubeníčka v ní všichni, kdo do Londýna odletí, zasedají. Jejich účast je prý třeba, jelikož se Ústecký kraj zapojil v souvislosti s LOH 2012 do projektu Českého olympijského výboru nazvaného Žijeme Londýnem. „Na základě toho je také delegace pozvaná k účasti," vysvětlovala mluvčí Magdalena Hanáčková z kanceláře hejtmanky.

Důležitá propagace

„Ústecký kraj se bude prezentovat během olympiády v Českém olympijském domě, kde bude prostor pro prezentaci krajů České republiky. Návštěvnost se odhaduje na 5 až 10 tisíc návštěvníků denně," pokračovala mluvčí Hanáčková.

Všech šest zástupců Ústeckého kraje prý jinak bude mít během své londýnské služební cesty celkem dost nabitý program.

První dva, radní Jakubec a Ryšánková se totiž musí zúčastnit 27. července slavnostního otevření expozice Ústeckého kraje v Českém olympijském domě. Zbývající čtyři politiky zase 9. srpna, také v Českém olympijském domě, čeká Den Ústeckého kraje, jehož patronkou přirozeně bude sama hejtmanka Vaňhová.

Ústecký kraj se samozřejmě dočká i prezentace prostřednictvím multimédií, nebo propagačních materiálů, rozdávaných hosteskami. To vše má zajistit krajský úřad, odbor regionálního rozvoje.

Na otázku, kolik všechna ta „legrace" bude stát, kraj odpověděl, že ještě nejsou vystaveny objednávky, tudíž náklady nezná. „Zástupci kraje jsou zváni na základě účasti v projektu a letenka do Londýna se dá sehnat už od 2 tisíc korun," dodala Hanáčková.

Hejtman ano, ale…

Opoziční zastupitel Benda k tomu jen dodal, že si dovede představit, jak se tam krajští politici účastní mítinků a propagace. „Ale myslím, že by se měli hlavně postarat, aby v kraji byla pracovní místa a bezpečno. Měli by pracovat v kraji, pro lidi z kraje a ne někde na olympijském mejdanu v Londýně." Podobně smýšlí i řadoví obyvatelé kraje. „A to jsme nesčetněkrát od místních politiků slyšeli kritiku plýtvání veřejnými penězi," divila se Miriam Dohnalová.

„Já chápu a určitě nebudu sama, že je to prestižní záležitost a že by u toho asi hejtmanka neměla chybět, ale jestli tohle není plýtvání, tak co jiného to je? Nic proti tomu, ať tam letí i ostatní, jestli chtějí, ti by si to ale měli zaplatit ze své kapsy," dodala Dohnalová.

Schvalujete cestu krajské delegace na olympiádu za veřejné peníze? Diskutujte!