V Ústeckém kraji k takovým stranám patřil před volbami Lev 21 Jiřího Paroubka, s možnými 8,1%, a SPOZ Miloše Zemana s 5,2%.  Výsledky ale hovoří o něčem jiné. Na špici je KSČM a ČSSD.

Hovořil jsem s několika desítkami lidí neoficiálně koho volili. Nejnaštvanější volili buď KSČM nebo DSSS. Proč?
Zbořil: Hodně lidí podle průběžných výsledků voleb chce radikální změnu. Většina  naštvaných volila jistotu – KSČM. Věděli, že komunisté se určitě dostanou do zastupitelstev. U DSSS to nebylo jisté. Kdo z hodně rozzlobených volil s rozmyslem, dal na jistotu – KSČM.

Čili lidé nevolali program KSČM, ale trestali velké strany?
Ano.

Třetí asi budou Severočeši.cz. Berou je voliči jako spíše levicové politické uskupení, které se do ničeho negativně nenamočilo?
Vyplývá to z výsledků voleb. Občané, pokud nevolili emotivně, volili pragmaticky, s rozvahou. Severočeši jako regionální strana tomu, podle výsledků, odpovídá.

Co výsledek ČSSD? Není to poslední varování? Dneska vás ještě zvolíme, ale pokud nás ještě jednou zklamete, jste bez šance?
S tímto pohledem bych souhlasil. Jsou lepší variantou než pravicové strany, ale ztrácí voliče.

Není katastrofa pravice v kraji signálem, že voliči brali ODS a TOP 09 jako jednu spikleneckou skupinu?
Lze to tak vidět. V minulých parlamentních volbách kdo preferoval naději v pravici volil spíše TOP 09. Ale povolební zkušenost se teď ukázala. A nejen to. Pravicovým stranám vážně uškodila ještě jedna její tendence…

Více si můžete přečíst v pondělním Ústeckém deníku.