Trolejové vedení ústeckých trolejbusových tratí v poslední době stíhají neustálé poruchy. Některým by ovšem mohl podnik předcházet za pomoci termokamery.

„Kameru nám zapůjčí univerzita v Liberci," vysvětlil ředitel podniku Radek Chobot. „My bychom pomocí kamery chtěli zkompletovat pasport trolejového vedení," vysvětlil Chobot.

Závady zdržují

Nejvíce to cestující poznali na vlastní kůži především u zastávky Divadlo. Zlobí tu výhybka a trolejbusům se rozjíždějí sběrače, lidově zvané „parohy".

Technici tuto závadu odstraňovali v poslední době hned několikrát. Přičemž to trvalo i déle než hodinu. Naposledy zlobila výhybka v pátek 3. ledna večer.

To není vše. V říjnu zlobila měnírna v centru. V listopadu a prosinci se přetrhlo trolejové vedení na výjezdové trase z vozovny, nakonec zasáhla námraza a v noci před Silvestrem opět vyřadila měnírny.

Termokamera Využívá obrazový senzor, citlivý na infračervené záření. Vlnové délky jsou v rozsahu od zhruba 700 nm do 900 nm.
Obvykle se používá „infračervený filtr". Ten umožňuje infračervenému světlu projít do přístroje, ale blokuje veškeré anebo většinu viditelného světelného spektra.

Sběrače trolejbusů po cestě metaly blesky na všechny strany, spotřebovaly hromadu uhlíků a vozy namísto plynulé jízdy prováděly přískoky.

Nehledě na to, že kvůli poruchám pak stovky lidí přišly pozdě do práce. „Je to otravné. Každou chvíli se to zpozdí," zlobil se Vlastimil Macháček. „Kdyby to nebylo tak drahé, radši jedu autem. Byl bych tam dřív a pohodlněji," dodal.

I tady by ale mohla termokamera pomoci. „Všechno to byly neočekávané havárie. Kamera je může odhalit včas. Ve chvíli, kdy proud probíjí, nebo je v drátech vyšší napětí, je i vyšší teplota trolejí. Ty bude za trolejbusem kamera snímat. Jak najde vadné místo, vyrazí tam opraváři," popsal princip ředitel Chobot.

Náměstek primátora Pavel Boček, který usedá i v představenstvu podniku, si myslí, že pokud bude kamera mít výsledky, dalo by se uvažovat i o jejím zakoupení. „Například v rámci IPRM. Teď je ale předčasné o tom mluvit."