Byla středa 14. srpna roku 2002, voda už zaplavila kruhový objezd pod ústeckou Větruší i Předmostí. Lidé v Krásném Březně se strachují, že nastane kolaps i v jejich čtvrti, a vydávají se naplnit ledničky.

„Někteří lidé se tu objevují i třikrát denně. Zbytečně zmatkují a nakupují jako šílení. Jsou zbrklí a vystresovaní. Jedna paní vozíkem porazila jinou ženu, ani se neomluvila a jela dál,“ divil se před 15 lety pracovník ochranky krásnobřezenského supermarketu Petr.

NEJSOU BRAMBORY!

Lidé vzali útokem maso, uzeniny, mizela chlazená a mražená kuřata, zvedl se také prodej alkoholu. „Co s tím budou lidé dělat, kdyby kvůli povodni vypnuli proud? Vždyť jim to shnije!“ kroutili hlavami zaměstnanci obchodu.

Povodeň v Ústí nad Labem v roce 2002 objektivem Františka Ročka
PŘED 15. LETY: Velká voda nejprve udeřila v horách. Začalo to v Dubí

„Lidé jsou zlí, řvou, že ve dvě hodiny odpoledne nejsou brambory, ale ono to nejde mít všeho dost, když udělají na krám nájezd,“ dodal Petr z ochranky. Poukázal také na fakt, že 90 procent obchodů a bytů v Ústí nad Labem se nemusí povodňové tekuté špíny bát.

Lidé si mohou v suchu užívat pohledu na rozvodněnou řeku. „Naprosto chráněná před vodou jsou všechna nákupní střediska a obchody ve svazích ústecké kotliny. Pro Krásné Březno je nejbližší Hypernova. Je to jen chvíli jízdy autobusem,“ připomněl.

„Ať si lidé uvědomí, že těm, kteří nejsou v záplavové oblasti, nic nehrozí. Jenom nemají teplou vodu, protože je kvůli povodni odstavena teplárna. Pokud se bojí, že nebude fungovat plyn a elektřina, tak to nadbytečné nákupy nevyřeší,“ upozorňuje Petr.

(S využitím vzpomínkové knihy o povodni v roce 2002: „Petr Berounský, Viděl jsem po 10 letech“)

Povodně v Dubí v roce 2002.
S Bystřicí drží pamětnice z Dubí křehký mír. Povodně nechce znovu zažít