Květák, brambory, kedlubny nebo hrách na stáncích místních zelinářů nevzbuzují přílišnou důvěru. Podle státní zemědělské a potravinářské inspekce se však není čeho obávat. Zatopená zelenina se prý na pulty prodejců nedostane.

„Neustále kontrolujeme zejména maloprodejce, zda nedochází k distribuci zeleniny zasažené povodněmi. Zatím jsme žádné takové prohřešky neshledali,“ uvedl tiskový mluvčí státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Podle něj by si zelináři prodejem těchto surovin nepomohli.

„Velká většina takových plodin totiž degraduje velice rychle. Jsou neprodejné,“ dodal mluvčí Pavel Kopřiva. Na tom se shodují i místní zemědělci.

„Všechna zelenina byla na zaorání. Brambory mi shnily, květák také. Všechno bylo pryč,“ konstatoval zemědělec Petr Tůma. „Co bylo těsně před sklizní, jsme museli zaorat. Celková škoda je 60 milionů. Mladá zelenina, která bude ke sklizni v září, teď prochází rozbory,“ sdělil ředitel Agrokomplexu Ohře Ivo Kadeřábek.

Čeho si na zelenině všímat?„Povodňová zelenina" je podle státní inspekce snadno rozpoznatelná. Nejčastěji má znatelné mechanické poškození, tedy polámání stonků, pomačkané plody, evidentní jsou také stopy hniloby. Zelenina bývá zanesená bahnem (např. mezi listy salátu), které je obtížné odstranit.

Vysoké pokuty za prodej kontaminovaných plodin připomnělo město Terezín.

Podle starostky Terezíny Růženy Čechové však doposud nikdo žádný prodej zaplavené zeleniny nenahlásil. „Upozornění jsme vydali na popud hygieniků. Sami jsme ale nikoho nezastihli. Šlo spíše o varování před kontaminací zeleniny a možností nákazy. Nevím ani o tom, že by jsme zaznamenali prodej povodňové zeleniny při minulých povodních," uvedla starostka Růžena Čechová.

Podle mluvčího státní zemědělské a potravinářské inspekce však v roce 2002 k prodeji zaplavené zeleniny docházelo. Právě proto teď maloprodejce inspekce kontroluje ještě bedlivěji.

Každý kupující však může zeleninu podrobit vlastnímu testu. „Zeleninu postiženou povodněmi lze rozpoznat jednoduše. My kontrolujeme zejména fyzické poškození, například polámání a podobně, známky nečistot, tedy zanesení zeleniny bahnem i uvnitř plodu, či stopy hniloby. Zelenina je také kontaminovaná látkami, které však objeví až bližší rozbor," dodal mluvčí státní inspekce Pavel Kopřiva.