Za jediný týden onemocnělo žloutenkou typu A v Ústí nad Labem 30 lidí. Epidemie řádí hlavně mezi nepřizpůsobivými.

RIZIKO HROZÍ SKORO VŠUDE

Ústečtí hygienici už zaznamenali celkem 143 případů této nakažlivé nemoci. Nařídili proto přísná opatření, aby zamezili dalšímu šíření. Riziko však hrozí téměř všude, nakazit se lze třeba i v MHD. Hepatitida se totiž šíří mikroskopickými částicemi výkalů nemocného, které proniknou do úst zdravého člověka. Stačí například neumyté ruce po použití toalety.

„Je velmi důležité dodržovat osobní hygienu. Jakmile dorazíte po jízdě autobusem k umyvadlu, ihned si umyjte ruce. Vytvoříte tak mezi nimi a ústy bariéru,“ popsal ředitel ústecké krajské hygienické stanice (KHS) Josef Trmal.

Vedení ústeckého dopravního podniku zatím nenařídilo pravidelnou denní dezinfekci vozů na linkách, které propojují místa s ohnisky nákazy v Mojžíři a Krásném Březně s Předlicemi. „Po konzultaci s hygieniky to zvážíme. Každý autobus ale vždy po třech dnech čeká malý úklid. Jeho součástí je otření madel čisticím prostředkem s dezinfekční složkou,“ přiblížil ředitel podniku Libor Turek.

Nejdůležitější prevencí je hlavně očkování. Ilustrační foto.
Ústecký kraj má nejvíce lidí nakažených žloutenkou typu C

Jedním z opatření, která hygienici v ohniscích nákazy zavedli, je vyčlenění zvláštních toalet pro děti z tříd s výskytem žloutenky.

Dalšími opatřeními je dezinfekce sociálních zařízení, stolů i nádobí ve školních jídelnách nebo zvýšený zdravotnický dohled. „Už 50 dní sledujeme všechny kontakty z tříd, kde jsme případy hepatitidy zaznamenali, a to v rodinách i kolektivech. Souvisí s tím odběry, předáme jim písemné rozhodnutí o zvýšeném dozoru, poučíme je, co dělat,“ líčil Josef Trmal.

Všechna tato opatření mají jednak působit preventivně, jednak mají izolovat nemocné od zdravých, aby se nestali dalším zdrojem šíření nákazy.

„V řadě tříd s výskytem žloutenky se nám podařilo pro děti zajistit očkování. Doufáme, že to zvládneme. Hlavně u malých dětí,“ dodal Trmal.

ZVÝŠENÝ DOHLED

V praxi to vypadá jako například v MŠ Pastelka. Děti používají jednorázové papírové ručníky. Učitelky jim myjí ruce tekutým mýdlem a věnují jim obecně zvýšenou pozornost. Všechny děti jsou očkované, všechny obdržely vyšetřovací list, se kterým musely na odběry. „Minulý týden nám jedno z dětí onemocnělo,“ vysvětlila ředitelka školky Gabriela Šťastná.

Infekci hepatitidy známé jako nemoc nemytých rukou způsobuje virus. Projevuje se únavou, nechutenstvím, zvracením, tmavě hnědou močí, bolestmi zad, břicha pod pravým žebrem, někdy i teplotami a žlutým bělmem očí. Odtud nepřesný název infekční žloutenka, tou se totiž projevují i další choroby, třeba malárie.

Ilustrační foto.
Tříleté dítě ze školky leží v nemocnici. Má žloutenku

Jak upřesnil primář infekčního oddělení Pavel Dlouhý z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, k úterý 10. října tu hospitalizovali 32 lidí s diagnózou virová hepatitida A. Nejmladšímu je 13 měsíců, nejstaršímu 73 let.

Epidemie v Ústeckém kraji postihla zejména okresy Litoměřice, Děčín, Most. Vysoký výskyt je v azylových domech, u dětí a mladých lidí nebo u osob s nižším sociálním a hygienickým standardem.

POMŮŽE OČKOVÁNÍ

Od srpna podle primáře přichází nejvíce nemocných z okresu Ústí nad Labem. Zpočátku zejména ve vazbě na ZŠ Husova z Krásného Března, nyní ale prakticky ze všech částí města a všech skupin obyvatel.

„Virus hepatitidy A napadá nyní i osoby s vysokým stupněm hygieny. Tito lidé nevědí o žádném kontaktu s nemocným a jsou překvapeni, že se nakazili,“ dodal primář.

Celkem prošlo letos infekčním oddělením asi 200 nemocných s hepatitidou A. Průměrná délka hospitalizace je 14 dnů, následuje rekonvalescence trvající několik týdnů a zákaz námahy a sportu na tři měsíce. Na nemoc neexistuje lék, lékaři doporučují očkování.

Tučňáci jdou do zoo.
Zoo v Ústí čeká vzácná návštěva. Koncem října dorazí osm tučňáků