Psali jsme: V Ústeckém kraji byla vyhlášena smogová situace

Podle Jany Ehertové z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu na Kočkově totiž na dvou stanicích měření zaznamenalo dvojnásobné překročení limitů koncentrací prachu v ovzduší. Nejhorší byla situace na Chomutovsku a Mostecku. „Upozornění jsme vydali pro celý Ústecký kraj," uvedla Jana Ehertová.

V samotném Ústí nad Labem byla situace o něco lepší, ale rozhodně ne ideální. Během dne se koncentrace prachu pohybovaly kolem 70 mikrogramů na metr krychlový vzduchu. Čtyřiadvacetihodinový limit je přitom 50 mikrogramů. Naopak koncentrace oxidu siřičitého a oxidů dusíku byly po celou dobu zcela v pořádku.

Někteří Ústečané tvrdí, že si zhoršené kvality vzduchu všimli. „Je taková těžko dýchatelná mlha. Říkala jsme si si, že je zase nějaký smog, takže jsme tedy měla pravdu," uvedla Stáňa Linhartová. Dodala, že o varování meteorologů vůbec neslyšela.

Za nijak výjimečnou ale situaci nepovažuje Ústečan Kamil Bocian. „Vím, že inverze je. Ale podle mne se nic neděje. Pamatuji, kdy to bylo mnohem horší," prohlásil. Dodal, že podle něho není důvod zatím například děti nepouštět proběhnout se ven. „To bych jim zakázal, když by byl vzduch opravdu hustý," řekl.

Ústecký kraj ale pro staré a nemocné lidi a děti ve středu taková varování vydal. „Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého," uvedl mluvčí kraje Zdeněk Rytíř.

Situace se smogem se ve čtvrtek nemá ani výrazně zlepšit, ale nejspíše ani zhoršit. Podle meteorologů bude záviset na síle a směru proudění vzduchu.