Předvolební průzkumy signalizovaly, že voliči dají hlasy stranám slibujícím změnu. V Ústeckém kraji šlo především o NS-LEV 21 Jiřího Paroubka, a SPOZ Miloše Zemana. Jenže vítězi jsou KSČM, ČSSD a Severočeši.cz.

Nejnaštvanější občané volili buď KSČM nebo DSSS. Podle Zbořila většina naštvaných volila jistotu KSČM. Věděli, že komunisté se dostanou do zastupitelstva. U DSSS to nebylo jisté. Kroupa úspěch KSČM přičítá především odlivu hlasů od ČSSD.

Změní se něco?

ČSSD s ODS spojoval zájem, který se částečně ukazuje při vyšetřování dotačních machinací. Pesimisté se domnívají, že panuje tichá provázanost i mezi lidmi z KSČM a ČSSD. Koalice těchto dvou stran může být stejně málo prospěšná jako koalice ČSSD a ODS. Neprospělo by, aby v koalici byli i Severočeši.cz?

Zbořil souhlasí. Severočeši měli nepopiratelný úspěch. Mohou být onou štikou v koalici. Ale zdůrazňuje, že je naděje, že než se poměry vrátí do starých kolejí, uplynou alespoň dva roky, než se KSČM zorientuje a zapadne do starých mechanismů, které má již vytvořené ČSSD. Proto může dojít nějaký čas k pozitivním změnám. Z centra KSČM budou na krajské zástupce KSČM tlačit, aby se chovali slušně, protože tím mohou získat významné body pro možné předčasné volby.

Kroupa upozorňuje, že za každou stranou jsou podnikatelské zájmy. Koalice KSČM a ČSSD proto nemusí být účinným trestem, nemusí splnit ozdravný účel. Severočeši mohou být štikou v rybníku, ale i oni mají své podnikatelské zájmy.

Dobrá opozice

Průzkumy nevěnovaly pozornost hnutí PRO! kraj. Šlo o neúspěšné: Spojili se zelení, lidovci a několik komunálních uskupení. Ale mají úspěch. Kroupa se Zbořilem se shodují, že PRO! kraj má šanci na další zvýšení svého kreditu kritikou nešvarů, které mohou odhalit, ale v rámci inteligentní umírněné opozice.

„PRO! kraj ukázal, že vznikla dobrá personální nabídka s věrohodnými lidmi. Štikou v rybníku se mohou stát právě oni," zdůraznil Kroupa.

Klub poražených

V parlamentních volbách kdo preferoval naději v pravici, volil spíše TOP 09 než ODS. Teď voliči vzkazují, že jsou zklamaní, shodují se oba politologové.

Kroupa dodává: „Kromě toho ODS nedůvěřují voliči v krajské politice kvůli skandálům. ODS se zařadila mezi malé strany."

LEV 21 Jiřího Paroubka potkala katastrofa. Podle Kroupy se Paroubek nepoučil z parlamentních voleb. Opět si myslel, že bude stačit, když zahltí lidi inzeráty a rozvěsí billboardy.

Zbořil byl ještě tvrdší: „Paroubek měl hesla na úrovni ODS."