K stoletému výročí knihovny a ke Dnům Evropského dědictví pořádá Severočeská vědecká knihovna pozoruhodnou výstavu. Ve vitrinách vstupní haly knihovny v Churchillovy ulici můžete shlédnout zajímavé exponáty a knihy z této někdejší legendární knihovny. Je zde vystavena kniha Marie von Ebner – Eschenbachové, hojně tehdy čtené a nazývané německou Boženou Němcovou. Autorka několik svých knih knihovně věnovala.

Můžete vidět i knihu vzpomínek německého filozofa a nositele Nobelovy ceny R.Euckena s razítkem a exlibris knihovny, nebo knihu Mahátma Gándího z roku 1922, knihu německého geologa J.Walthera, který se proslavil nálezy na Urale, knihu o archeologii z pera objevitele paleolitického pohřebiště ve Francii O.Hausera.

Knihy Karla Maye se v knihovně hodně půjčovaly, pak byly vyřazeny, aby nekazily ústeckou mládež, dozvídáme se na výstavě. Zajímavá je i kniha lipského učitele W. Phalze, uvnitř je vlepený lístek upozorňující, jak zdravotně nebezpečné je listování knihou pomocí nasliněných prstů!

České knihy si na konci 19.století půjčovali čeští čtenáři v budově spolku Česká beseda v ulici U České besedy. Česká veřejná knihovna v Ústí nad Labem byla v letech pak v letech 1921 – 1938 v Solní ulici u arciděkanského kostela v budově školy (ta rovněž neexistuje, byla po bombardování zničena).

Na výstavce jsou i některé zajímavé dokumenty z této české knihovny, např. seznam půjčovaných knih z roku 1931 a poté z roku 1935. Také několik knih, které se podařilo zachránit v roce 1938 při záboru Sudet po Mnichovu (po roce 1945 se vrátily do nové knihovny). Každopádně na výstavce najdete poučení a zajímavé rarity, do úterka 18. září do 18 hodin ji máte možnost shlédnout. Nenechte si tuto příležitost ujít.

Zpracoval Arnošt Herman, spisovatel a publicista