Ústecká centrální radnice nekoupí zničené garáže v předlické Marxově ulici. Radní navrhovali, že dají tisíc korun za každou z nich. Jejich majitelům již řadu let neslouží, protože jsou cílem obyvatel zdejší čtvrti, která je označovaná za sociálně vyloučenou lokalitu. Zastupitelé ale byli proti.

Obávají se spekulace

Největším problémem byla skutečnost, že u prvních dvanácti garáží nakonec nechtěl jeden z majitelů prodat. „Obávám se, že se jedná o spekulaci," prohlásil zastupitel Jan Janeček. Podobné námitky měla řada dalších zastupitelů. Podle nich by pozemek nebyl zcelený a mohlo by to městu dělat veliké problémy.

Radnice má k dispozici posudek od statika. Podle něho je nutné trosky garáží zbourat, protože jsou nebezpečné a nelze je zachránit. „Je nutné je strhnout všechny. Chybí zde nosné prvky," uvedl starosta Kamil Hýbner.

Plán radních byl vykoupit jednu garáž za tisíc korun a nechat je zbourat. Pokud by město garáže získalo, mohlo by pozemky vyčistit. Obvod má na odkup a demolice k dispozici 600 tisíc korun, které dostal jako příspěvek od magistrátu.

Demolují místo majitelů

Podle zastupitele Jana Tvrdíka by bylo lepší, aby dříve konaly státní orgány, například stavební úřad, který by nařídil současným majitelům se o ruiny postarat. „Nelíbí se mi, kdy samospráva něco dělá za stát," prohlásil. Pokud by je nezbourali, byla by to nakonec povinnost města.

Výkup zdevastovaných nemovitostí, převážně ve vyloučených lokalitách, je jednou z cest, jakou se chce ubírat Ústí nad Labem. Město za majitele často musí objekty demolovat. Peníze pak po majiteli vymáhá.

Protože jsou většinou v exekuci, zatím se to magistrátu nikdy nepovedlo. Pokud by ale radnice zdevastovanou budovu koupila, může po jejím zbourání vlastnit pozemek. „Město by tak z demolice něco mělo," vysvětlil v minulosti náměstek primátora Martin Mata.