Místo tradičních představení Činoherního studia budou na střekovské divadelní scéně hrát nakoupené soubory z Prahy a dalších měst. Působit zde má dětské divadlo AmULet.

Činoherní čtvrtky

Podle mluvčího města Alexandra Kuchaře bude v příští divadelní sezoně v Činoheráku vystupovat Divadlo Bez zábradlí, Divadlo Na Jezerce, soubory z Kladna, Mostu a další. Město tvrdí, že v příští sezoně tak ústečtí diváci budou mít k dispozici 23 tisíc vstupenek za velmi příznivé ceny.

„Divákům nabídneme nový abonentní cyklus činoherních čtvrtků, a to každý první čtvrtek v měsíci," uvedl Alexander Kuchař.

Kromě toho bude v divadle sídlit stálé divadlo zaměřené na dětského diváka. To prý městu schází.

Magistrát nereaguje

Redakce již od středy čeká na bližší odpovědi na otázky, které se týkají uzavírání smluv, nákladů na koupení představení a podrobností o činnosti nově zakládaného dětského divadla AmULet, jeho financování a souboru. Mluvčí Kuchař na ně neodpověděl, pouze odkázal na tiskovou zprávu, kde však tyto údaje nejsou. Není ani jasné, kolik budou stát úpravy ve střekovské budově, které jsou prý pro fungování nezbytné.

Lidé z bývalého souboru, kteří nyní působí ve spolku Činoherák Ústí, rozhodnutí kritizují. „Město samo několikrát proklamovalo, že chce rozvíjet činoherní scénu a udržet tradice Činoherního studia. Místo toho ji tímto svým rozhodnutím definitivně pohřbívá," uvedl umělecký šéf spolku Filip Nuckolls.

Podle něho dávat dětské divadlo do Činoheráku je zbytečný luxus. Repertoár Divadla Bez zábradlí pak označil za bulvární.

Činoherák Ústí

Ústečtí radní a soubor Činoheráku se rozešli na začátku roku kvůli městem vyhlášeným grantům na činohru. Herci na protest přestali hrát. Město založilo vlastní příspěvkovou organizaci. Divadelníci a spolek Činoherák Ústí opravují budovu bývalého kina Hraničář.

Nová kulturní památka v Ústí?
Budova Činoherního studia ve Varšavské ulici na Střekově možná bude památkou. Usilují o to někteří odborníci, kteří dali podnět na ministerstvo kultury. Pro majitele, tedy město Ústí nad Labem, by to znamenalo, že by veškeré úpravy museli schvalovat památkáři. Když řízení běží, nesmí měnit účel budovy. Objekt je významný i pro českou historii. 26. dubna 1929 zde sídlilo kino Alhambra, ve kterém se promítal vůbec první zvukový film v Československu. Biograf tehdy uvedl směsici německých zvukových filmů. Činoherní studio v budově působilo od roku 1981. Od letošního dubna je budova prázdná, soubor dostal výpověď. Ústecká radnice zde hraní obnoví letos na podzim. Nakoupí řadu představení a působit zde má dětské divadlo.