Na přednášku, kterou měl naplánovanou na 13.00, nepřišel ani v limitu studentské čtvrthodinky. Přetáhl ji o minutu. Ale podle potlesku, který sklidil, studenty nakonec nezklamal.

Fischer se ve své předvolební kampani „proslavil" výrokem, že kdyby byl prezidentem, nikdy by nepřipustil sestavení vlády, kde by byli komunisté. To potvrdil i v pondělí v Ústí, když v rozhovoru pro Ústecký deník uvedl, že se mu příliš nelíbí ani vláda komunistů v Ústeckém kraji. „Je to ale výsledek voleb a hlavně výzva pro etablované strany," prohlásil.

Další, kdo se z kandidátů na prezidenta do Ústí chystá, je Miloš Zeman. Má na Mírovém náměstí na 12. prosince plánovaný mítink. Ještě před ním dorazí Tomio Okamura (5. prosince).

Ústečané se k prezidentské kampani stavějí rozdílně. „Myslím, že je dobré, že si hlavu státu zvolíme my, a ne nějací poslanci. Na debaty se těším, chci znát názory kandidátů," prohlásila Zdeňka Matýsková.

Jiní jsou ale značně kritičtí. „Ty volby budou jenom fraška. Koukněte se, co se kolem nich děje s těmi podpisy. Musíme být všem okolo k smíchu. Raději ani volit nepůjdu," prohlásil Marek Lhoták.

Kdo bude další?

5. prosince v 17.00 hodin:  Tomio Okamura v knihkupectví Dobrovský, OC Forum
12. prosince v 16.00 hodin: Miloš Zeman v Ústí nad Labem na Mírovém náměstí

Kdy se Ústečanům představí další kandidáti, zatím jasné není. Kromě Fischerovy návštěvy a plánovaných akcí Okamury a Zemana zde informace o dalších termínech nejsou. Zástupci volebních štábů několika kandidátů Deníku řekli, že se termíny upřesňují. Například Zuzana Roithová přijede, jen když si to Ústečané budou přát. „Přijíždí tam, kam je zvána. Z Ústí zatím žádné pozvání nepřišlo," uvedl člen štábu Martin Horálek.

Jan Fišer se v pondělí na ústecké univerzitě jakýmkoli projevům prezidentské kampaně vyhnul. Nakonec během hodiny a půl přednesl přednášku na téma Euroskepticismus a budoucnost unie. Kritiku si od něho vysloužili i politici napříč spektrem za to, jak v unii přistupují.

„Je nutné si říci, co přesně je český národní zájem. Myslím, že debata se o tom nevedla a stále nevede," prohlásil.

Fišer nakonec navečer v interhotelu Bohemia otevřel své kontaktní centrum. „Je první v Česku. Vymyslel ho zdejší manažer a jde o takový pilotní projekt, zda neotevřít i na dalších místech," uvedl.

Setkal se i s podnikateli a zástupci neziskové sféry.