„Tento systém vygeneruje na základě předem daných kritérií bodové skóre dítěte, které je pro ředitelky v praxi závazné. Průběh přijímacího řízení a výsledné umístění bude přístupné online," vysvětlila mluvčí města Romana Macová.

Přihlášku je možno vyplnit elektronicky na internetové adrese: https://zapisms.usti-nad-labem.cz. Systém provede rodiče vyplněním přihlášky, kterou si v závěru vytisknou. Ve školkách jsou připraveni rodičům s vyplněním a vytištěním přihlášky pomoci.

Vysvětlení při dnu otevřených dveří

„Já jsem to dosud dělat nemusela, všichni naši rodiče to zvládli. Spíše se informují, co a jak. Na dni otevřených dveří to rodičům vysvětlíme," uvedla Iva Neuvirthová, ředitelka školky ve Vinařské ulici. Přihlášku je možné vyplnit také na odboru školství na magistrátu.

Přihlášky budou školky přijímat 4. a 5. dubna. Přijímací řízení proběhne od 11. dubna. „Ve 28 školkách je k dispozici 688 míst, mělo by to být dostatečné," doplnila Romana Macová.

Výsledky zápisu do prvních tříd vyhodnocují v základních školách. Přišlo k němu 1 404 dětí, z toho 172 požádalo o odklad. „U nás byl mírný přetlak, ale dost dětí bude mít odklad a řešíme také děti, kterým ještě není šest let. Tři první třídy budou plné," uvedl ředitel ZŠ E. Krásnohorské Martin Alinče.