Nejpalčivějším problémem je podle primátorů zneužívání sociálních dávek, nezaměstnanost a s tím související zhoršení bezpečnostní situace v regionu.

„Slušní občané se na nás obracejí s obavami o svou bezpečnost. Nelíbí se jim, že skupiny obyvatel parazitují na sociálních dávkách, nemají žádnou motivaci pracovat a k tomu vedou i své děti," píší primátoři v prohlášení.

Mandík se omluvil

Svůj podpis kromě děčínského primátora Františka Pelanta připojil primátor Teplic Jaroslav Kubera, statutární zástupkyně primátora Mostu Hana Jenčíková a Jan Mareš. Přidá se i primátor Ústí nad Labem Vít Mandík, který se z jednání kvůli pracovnímu vytížení omluvil.

„Problémy s nepřizpůsobivými tlačí prakticky všechna města v kraji. Proto jsme se rozhodli apelovat na vládu a parlament, aby byla tato problematika řešena. Jsou s tím spojené nepokoje občanů a vzniká tu nesnášenlivost. A my nechceme, aby z toho byla otázka extrémismu," vysvětloval děčínský primátor pohnutky k sepsání memoranda. Podle primátorů začaly největší problémy po reformě bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka.

Sociální dávky

Primátoři se zaměřili na změnu vyplácení sociálních dávek, zabránění zneužívání dětí k získávání, centrální registr přestupků nebo podporu zaměstnanosti. Řadu oblastí již projednává vláda, ale do doby schválení nových zákonů uplyne asi ještě hodně času.

„Je to věcí i jiných krajů a je třeba poukázat na to, že je to třeba řešit. Řada věcí se připravuje, ale z našeho pohledu je to velice pomalé. A na druhou stranu stát říká, města, řešte to," uvedl primátor Chomutova Jan Mareš.

„V senátu jsme připravili zákon, který se týkal výkupu kovů, zneužívání dávek a sociálního bydlení. Sněmovna ten zákon bohužel použila, a není to poprvé, jako nosič. Zcela jej vyprázdnila a využila k tomu, aby obcím nařídila třídit bioodpad a kovy," říká primátor Teplic a senátor Jaroslav Kubera.

V minulosti se na vládu a parlament obrátili již starostové Šluknovského výběžku, kteří sepsali desatero nutných legislativních změn. Naposledy sepsali Výzvu starostům, která měla vytvořit tlak na legislativní změny.