Po odsunu Němců sem začaly přicházet romské rodiny ze Slovenska a to převážně v 70. letech 20. stol. Pro takové obyvatele se později vžil název starousedlíci. V 80. 90. letech do místa začaly přicházet další skupiny převážně Romů z Moravy, Slovenska i z jiných částí Ústí nad Labem.

DIVOKÁ PRIVATIZACE

Teprve tehdy se Předlice se svými 2 až 3 tisíci obyvatel staly výlučně romskou čtvrtí. Druhé vlně novousedlých přistěhovalců se začalo říkat Moraváci. Právě jim je přisuzována destabilizace poměrů uvnitř romské komunity, která měla podíl na místní patové sociální a bytové situaci. Jejich špatná pověst je často zmiňována v souvislosti s lichvou, prostitucí a distribucí drog.

Přečtěte si: Jak dobře žít v Předlicích? „Koupit si dům a udržovat ho," říkají starousedlíci

V 90. letech začala v Předlicích divoká privatizace; město se tehdy rozhodlo byty prodávat do soukromého vlastnictví. V té době Moraváci získali většinu bytů, které později pronajímali za neúměrně vysoké ceny novousedlíkům.

Tehdy se vžil pojem obchodníků s chudobou, termín, který vystihuje situaci, kdy nájemce požaduje neúměrně vysoký nájem, kterým nájemníka, v případě neschopnosti jeho pokrytí, vydírá a tlačí ho tak na samé dno chudoby a sociální vyloučenosti. Privatizace v této době probíhala tzv. obálkovou metodou, Moraváci takto údajně s přehledem kontrolovali trh s předlickými nemovitostmi.

ÚTOČIŠTĚ NARKOMANŮ

I když město vyvinulo snahu prodejům bytů Moravákům zamezit, stejně se pozdějšími přeprodeji dostaly znovu do jejich rukou. Upadání domů je způsobeno pozdějším uvalením exekuce a převedením domů zpět na banku, která je nechala zchátrat.

Poslední případ spadlého domu v Předlicích: Strhnout! Statik rozhodl o osudu domu v Předlicích

Dalším z důvodů bezútěšného stavu nemovitostí v Předlicích je i fakt, že několik majitelů domů pochází z mnohdy vzdálených lokalit a na svou realitu nemohou osobně dohlížet. Praxe je tedy taková, že správcem je ustanoven jeden z místních, který na své roli začne profitovat, vybírá nájem na sebe a majiteli namluví, že nájemníci neplatí.

Po nezaplacení záloh na vodu je služba vypnuta, lidé se odstěhují a dům čeká podobný osud. Opuštěné domy se navíc stávají útočištěm narkomanů a lidí bez domova. V poslední době se ale v Předlicích objevuje nová generace majitelů domů. Jsou jimi buď sami místní obyvatelé, většinou z řad starousedlíků, kteří si dům koupili k vlastnímu užívání a nebo lidé, kteří mají na řešení složité sociální otázky nezištný zájem.

Jedním z takových developerů je i mediálně známý obyvatel Předlic Boris Rudý nebo Milan Mraček, kteří se nebrání své byty začleňovat do programu sociálního bydlení.

Mohlo by vás zajímat: Ústí chce koupit a poté zbourat celou ulici Na Nivách

Jana Plavec