Nebezpečná horolezecká stěna nebo nájezd na cyklostezku. To jsou některé z nepovedených prvků plánované revitalizace Střekovského nábřeží. Střekovská radnice předpokládá, že kvůli změnám v projektu o takovém rozsahu nejspíš bude i nutné vyhlásit nové výběrové řízení. Kdyby to město neudělalo, udělal by to antimonopolní úřad a dal městu pokutu.

Drobné úpravy ne

„Je to nad rámec drobných úprav. Naše výhrady se týkají zhruba poloviny stavebních objektů za zhruba 7 milionů korun, z celkové ceny veškerých stavebních prací za asi 10,5 milionu korun," poznamenal místostarosta Střekova Jiří Němeček. Ten coby architekt sepsal k projektu své připomínky.

Revitalizace střekovského nábřeží.Výhrady střekovské radnice se týkají například tribuny pro zhruba 130 lidí, která je prý předimenzovaná. Případně barevných ploch na chodníku, u nichž není jasné, k čemu mají sloužit, úprav terasy a nájezdových ramp a další.

Revitalizace Střekovského nábřeží prozatím stojí. Zakázku pozastavili ústečtí radní. Nelíbilo se jim, jak o ní minulá politická garnitura rozhodla. Nevyhlásila architektonickou soutěž a ani se nezeptala místních lidí, jak by mělo nábřeží vypadat.

Tribuna moc velká

„Osobně jsme se setkali před předáním funkcí s bývalým primátorem Vítem Mandíkem a žádali jsme ho, aby smlouvu na Střekovské nábřeží nepodepisoval. Sice nám to slíbil, ale smlouvu podepsal jeho zástupce Pavel Boček (Ústečané)," popsal situaci náměstek primátora Ústí Martin Hausenblas (PRO! Ústí) loni v prosinci.

Podle místostarosty Němečka objekty nenabízejí užitnost, jakou by od nich očekávali, a proto bude třeba provést jejich důkladnou revizi. „Zásadní připomínku mám k úpravě terasy u dětského hřiště, kdy toto místo mohlo mít historickou kontinuitu. Bývala tu zahradní restaurace Amerika, která dostala zásah při bombardování," řekl Němeček.

Co povodně?

K revitalizaci nábřeží mají ostatně výhrady i místní lidé. Za ně hovoří Jaroslava Faiglová.

„Tady nejsou dořešená ještě protipovodňová opatření a oni chtějí stavět něco takového. Na nábřeží ještě nikdo ani nesáhl. Není dořešená kanalizace, nikdo se nepostaral o pročištění řečiště u nejnižšího bodu nábřeží. Přijde mi to cílené, zase vše pro magistrát a Střekov zůstává v pozadí jako Popelka," zlobila se Střekovanka Faiglová.

Bez pojištění

O problému už vyjednávali i se zdejší radnicí. Právě místostarosta Němeček jim měl slíbit, že se na Střekovské nábřeží zaměří.

„My tu máme problémy s pojištěním našich domů. Nikdo nás nepojistí a když, tak jen na nízké plnění. Jsme v zoufalé situaci, a už to trvá opravdu velmi dlouho," dodala Faiglová.