Akce New Job New Life se zúčastnilo osmnáct mladých lidí ze čtyř domovů ze severu Čech. Společný projekt platformy Byznys pro společnost a Nadace Terezy Maxové dětem pomáhá mladým lidem z dětských domovů najít zaměstnání a připravuje je na vstup do reálného života.

Složitější startovní pozice

„Startovní pozice je pro děti z dětských domovů složitější než pro ostatní. Na vysokoškolské vzdělání dosáhne jen několik procent, většinou jdou do učení třeba na číšníka, kuchaře nebo zedníka. Chceme jim pomoci v hledání uplatnění například na brigádách. Proto je učíme i základním dovednostem, jako je psaní životopisu nebo absolvování přijímacího pohovoru," vysvětlila koordinátorka projektu Simona Petrejová.

Součástí projektu je i spolupráce s firmami, které nabízejí různé formy zaměstnání. Zapojily se do ní velké hotely, obchodní řetězce, energetická společnost, výrobci ručního nářadí, pojišťovna, automobilka nebo pivovar.

„V rámci projektu dosud získalo pracovní uplatnění 114 uchazečů, 65 absolvovalo odborné semináře na zvýšení profesního uplatnění, dvanáct mladých lidí získalo finanční podporu na vzdělávací kurzy a desítky mladých lidí měly možnost poznat reálné pracovní prostředí díky návštěvám ve firmách," informovala Olga Hyklová, ředitelka personální agentury AC JOBS.