„Původně se mi ten nápad vůbec nelíbil. Panu primátorovi jsme za něj dokonce na radě města nadávali," přiznal radní Pavel Dlouhý.

Primátorův trik

Celý trik spočíval v tom, že kdyby si stadion pronajala a provozovala firma, která je plátcem daně z přidané hodnoty, město by údajně nemuselo státu tuto daň odvést.

Protože se ale nikdo nepřihlásil, museli v pondělí zastupitelé z peněz, které městu zbyly z hospodaření z loňského roku, vyčlenit 29,24 milionu korun. To je jedenadvacetiprocentní daň z přidané hodnoty, která je součástí celkové ceny za stavbu stadionu. Za tu městu zaplatí 168,5 milionu korun.

Daň přitom radnice musí odvést v okamžiku, kdy od společnosti Metal Quatro dostane daňový doklad. Její dělníci stavbu dokončí letos v srpnu a společnost pak městu doklad vystaví.

Splátky bez daně

Ústí nad Labem stadion bude splácet v následujících letech v jedenácti splátkách. Ty ale bude odvádět bez daně. „Nesnažili jsme se dát stadion nějakému kamarádovi, ale jen ušetřit," tvrdí náměstek primátora Pavel Boček.

Když radnice záměr na pronájem zveřejnila, kritizovalo ho třeba sdružení Stop Tunelů. „Zájemci mají předložit návrhy během 14 dnů. Buď je nabídka totálně nepřipravená, nebo naopak předpřipravená," řekl Jan Kvapil. Radní ale tehdy nikomu neřekli, že pronájem zkoušejí kvůli daňovému triku.

Přestavba stadionu začala v loňském roce. Její hlavní částí je nová tribuna, která v sobě skrývá kompletní zázemí pro ústecké fotbalisty. Ti se léta museli spokojit pouze s provizorními buňkami. Letos dělníci postavili i čtyři obří osvětlovací stožáry. Součástí akce naopak není zázemí pro atlety, kteří ústecký stadion také využívají.