Žádat o navýšení kapacity podala jen základní škola v Trmicích. „Jde o 95 nových míst. Důvodem pro jejich vytvoření byl zvýšený zájem prvňáčků. Když otevíráte novou první třídu, musíte ale už dopředu myslet na vyšší kapacitu i v následujících ročnících," přiblížil situaci ředitel školy Pavel Caitaml.

Žádost školy museli schválit hygienici, krajský úřad a následně ministerstvo školství. „Snažíme se žádostem vyhovovat. Je však potřeba dbát na to, aby navýšení kapacity nebylo na úkor bezpečnosti a ochrany zdraví žáků a kvality vzdělávacího procesu," řekl mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Kapacitu lze navýšit vytvořením nových tříd, v Trmicích vznikne jedna 1. třída navíc, nebo zvýšením počtu žáků ve třídě. „Maximum žáků ve třídě je 30. V kompetenci zřizovatele je ale stanovit výjimku až na plus čtyři další žáky," uvedl Zeman.

Do devatenácti základních škol v Ústí loni nastoupilo 1129 prvňáků. Letos k řádnému zápisu přišlo celkem 1 309 dětí. První třídy podle odhadů nakonec obsadí na 1150 šesti- a sedmiletých dětí.

„V loňském roce se otevřelo 49 prvních tříd, letos jich bude pravděpodobně 51," tlumočil Karel Rouč z kanceláře primátora vyjádření odboru školství magistrátu.

Celkem bude v novém školním roce základní školy v Ústí navštěvovat 8 400 žáků, o dvě stě víc než loni. Pro školní rok 2014/2015 pracovníci odboru školství odhadují počet školáků až na 8 500.

Demografický vývoj a s ním související zvýšená poptávka po volných místech se výrazněji dotkla ústeckých školek. Vedení města zareagovalo navýšením míst v některých z nich. Na září 2014 plánuje také otevření nové školky V Zeleni se dvěma třídami pro 55 dětí.

Dvě nové třídy vznikly v neštěmických mateřských školkách Pastelka a Skalnička, další místa pak po drobných stavebních úpravách i v dalších ústeckých školkách.

Zájem rodičů však není takový, jak se původně předpokládalo. „Bereme všechny, kdo přijde s vyplněnou žádostí o přijetí a evidenčním listem orazítkovaným od dětského lékaře. Máme 8 volných míst, třídu s nově vytvořenými 28 místy ale pravděpodobně ani neotevřeme. Prozatím není dost zájemců," sdělila ředitelka školky nad sídlištěm v Mojžíři Gabriela Šťastná.

Podle jejích slov se hlásí rodiče, kterým se nepodařilo sehnat místo jinde. Přihlašovat se mohou po celý rok. „Sídlíme v sociálně slabé lokalitě. Někteří rodiče v zimě zjistí, že na školku nemají peníze, a dítě musí odhlásit. Běžně se tak stává, že během roku přijmeme až 25 nových dětí," dodala.

Do ústeckých školek každoročně nastupuje kolem 750 dětí. Vloni se jich k zápisu hlásilo přes tisíc. Na víc než tři stovky z nich se tak nedostalo.