Veřejnosti se prostřednictvím médií však představuje až nyní, protože nebylo jasné, jak odchov dopadne.

„První mládě roku 2016 není jedno, ale hned dvě. Nenarodila se, ale vyklubala z vajíček. A nejsou to žádní obři, bez ocásku měří sotva pět centimetrů," usmívá se mluvčí zoo Věra Vrabcová.

A o jaká zvířata se jedná? Jsou to leguánci ostnití, druh, který zoo pořídila v loňském roce u příležitosti otevření expozice Baja California. „V dubnu 2015 byla veřejnosti představena nová expozice věnovaná fauně i flóře Kalifornského poloostrova, takže zde návštěvníci mohou vidět hned několik druhů plazů pohromadě," dodává Vrabcová.

Vajíčka likvidovaly gambélie

„Díky společné expozici není odchov mláďat jednoduchý. Leguánci ostnití snášeli vajíčka již v loňském roce, ale vzhledem k tomu, že je zahrabávají do písku či do různých štěrbin, není možné je najít a přemístit do líhně. Pokud se leguánci vylíhli, zlikvidovaly je gambélie leopardí," popisuje chovatel František Šubík.

„Poprvé se nám podařilo odchytit a přemístit do zázemí tři mláďata na začátku října, o měsíc později jsme objevili tři vajíčka, která jsme umístili do líhně. Po 68 dnech se v pondělí 11. ledna vyklubala na svět dvě mláďata, nyní jsou umístěna v samostatném teráriu. Dnes už leguánci přijímají potravu v podobě mikrocvrčků a drobných mušek octomilek, takže se dá říci, že prosperují," dodává chovatel.

Leguánek ostnitý.