Statistická šance, že v čele ústecké radnice stane po komunálních volbách žena, není vysoká. Politické strany a hnutí totiž příliš žen na kandidátky nedaly. Podle analýzy iniciativy Fórum 50% dokonce méně než je celorepublikový průměr.

Ústí je pod průměrem

Do zastupitelstev v celé ČR totiž kandiduje historicky nejvíce žen 32,23 procenta. V Ústí nad Labem je to oproti tomu pouhých 30,7 procenta.

„Pod průměrem je i zastoupení žen na volitelných místech, celkově jich na prvních deseti místech kandidátních listin najdeme jen čtvrtinu," uvedla Marcela Adamusová z Fóra 50.

Ještě více strany pokulhávají v osobách lídrů žen. Ze čtrnácti kandidátek jsou na prvním místě jen tři ženy. Marie Čápová z ČSSD, Květoslava Čelišová z KSČM a Miloslava Válková z hnutí PRO Sport a zdraví.

Teoreticky ale mají všechny tři šanci post na radnici získat. Podle průzkumu společnosti Sanep, který Deník zveřejnil minulý týden, mají všechny tři strany šanci se do zastupitelstva dostat. Sociální demokraté dokonce jako druzí a komunisté třetí nejsilnější politický subjekt.

Nevyvážené zastoupení

Nejhoršího výsledku z hlediska vyváženého zastoupení žen a mužů na kandidátkách dosáhla podle analýzy iniciativy Strana svobodných občanů 10,8 procenta. Marcela Adamusová upozornila, že Svobodní a sdružení Ústečané nemají žádnou ženu ani v první desítce kandidujících. Nejvíce žen naopak na kandidátce mají Severočeši Ústí nad Labem.

O něco jiná je situace ve městech a obcích v okolí Ústí nad Labem. Zde dokonce mají kandidátky, které jsou výhradně ženské. Sdružení žen Tisá sestavilo kandidátku z devíti žen, Volba pro město v Chlumci dokonce z patnácti.