Víkendový provoz historickými vlaky z ústeckého Střekova nekončí ve skanzenu Zubrnice. Dál do Úštěku dříve vedla železniční trať, než ji nadšenci znovu obnoví, můžete od začátku července přesednout na historickou autobusovou linkou T32.

„Linka je prozatím pokračováním železničního spojení ze Zubrnic dále v linii bývalé dráhy do Úštěku,“ potvrdil Radek Kubala z vedení Zubrnické museální železnice (ZMŽ), která obě linky provozuje.

Požár v bytě na Severní Terase
FOTO: Na Severní Terase hořel panelákový byt. Jedna žena se popálila

Jenže ZMŽ umí vždy přidat něco navíc. „Víme, že do řízení historických autobusů je zapálen herec a hudebník Václav Kopta. Oslovili jsme ho, zda by nám nechtěl pomoci,“ uvedl novinku Radek Kubala. „Museli jsme skloubit jeho termíny natáčení a povedlo se.“

Tuto sobotu Václav Kopta pojede z Úštěku do Zubrnic dvě jízdy. První ze zastávky náměstí Úštěk v 10 a druhou ve 12 hodin. Vracet se bude ze železniční stanice Zubrnice v 11:12 a 13:12. „Jen nemá potřebný profesní průkaz, nemůže tedy autobus řídit. Užitečný nám ale bude i jako průvodčí. Tím spíše nabídne cestujícím své historky,“ vysvětlil Kubala.

Jízdní řád historické linkyZdroj: Deník

„Do Úštěku a Zubrnic přijedu proto, že chci podpořit dobrou myšlenku bez nároku na honorář. Mou odměnou bude, že se zúčastním něčeho, čemu fandím,“ usmíval se Václav Kopta.

Historická autobusová linka T32Zdroj: archiv Zubrnické museální železnice

„Známějšího kolegu“ přizvali i kvůli vytíženosti linky. „Když si letos povede dobře, příští rok nám víc pomůže kraj. Teď ji platí Svazek obcí Úštěcka. Kdyby měla úspěch a od příštího roku se jí ujal kraj, který ji začne objednávat, bude mít o budoucnost postaráno,“ je si jist nadšený železničář ze Zubrnic.

Ze zřízení nové historické autobusové linky ZMŽ má radost i starosta Zubrnic Tomáš Pernekr. Věří, že účast herce Václava Kopty na projektu bude mít úspěch.

Drezína odstartovala další část kampaně na obnovu kolejí ze Zubrnic do Lovečkovic.
Nadšenci chtějí vybudovat zaniklou trať ze Zubrnic do Lovečkovic. Shánějí peníze

„Je vidět, že našim obcím není jedno, zda se tato zaniklá dráha opět bude rozvíjet či nikoli. Rozvoj turistiky je pro nás důležitý,“ řekl starosta Pernekr. Nadchla ho už atmosféra zahájení startu autobusové linky T32 v pátek 5. července. „Je vidět, že náš historický autobus nejezdí prázdný. Lidé jeho jízdy využívají a využívat budou,“ neskrývá nadšení.

Z herce se stala celebrita mezi autobusáky

Václav Kopta je fanouškem starých autobusů, vlaků i lodí. I proto kývl na nabídku, aby jezdil jako průvodčí tuto sobotu na historické autobusové lince z Úštěku do Zubrnic a zpět. Chce podpořit dobrou věc bez nároku na honorář. „Mou odměnou bude, že se zúčastním něčeho, čemu fandím,“ uvedl čtyřiapadesátiletý herec a muzikant. Kopta obdivuje lidi, kteří se ve svém volném čase, často ze svých financí, starají o renovaci starých dopravních prostředků.

Do Ústeckého kraje přijedete dělat průvodčího, máte k našemu kraji i jiný vztah?
Jistě! Právě nedaleko Úštěku jsou krásné Libochovice, odkud naše rodina pochází. Mám tam pochované rodiče i prarodiče, je to kraj, který mám rád. Okolí Úštěku a Zubrnic patří v rámci Česka mezi ty nejkrásnější.

Václav Kopta jako průvodčí v historickém autobusuZdroj: archiv Zubrnické museální železniceJak často se vám stává, že vás pořadatelé podobných akcí osloví?
Jen za poslední dva měsíce je to pátá autobusácká akce, které se zúčastním. Za to vše vděčím pořadu Všechnopárty a svému jednomu vystoupení před mnoha lety, kde jsem se u Karla Šípa vyzpovídal z téhle zvláštní vášně. Díky tomu jsem se stal ve velkých uvozovkách autobusáckou celebritou. Než v celém šoubyznysu, dosáhl jsem věhlasu ve světě autobusové dopravy.

Autobus s pasažéry nebudete řídit, neboť na to nemáte potřebné doklady. Je to tak?
Je. Abyste mohl lidi vézt dopravní linkou komerční jízdy, je k tomu třeba profesní průkaz. A ten mi chybí.

Jak bude váš den na severu Čech vypadat?
Ještě před akcí se ujmu řízení autobusu Škoda 706 RTO. Projedu se tím historickým kouskem tak, abych si to užil. Udělám si dokumentace do své sbírky. A pak si s pokorou vezmu brašnu pro průvodčí a budu rozdávat lístky těm, kteří se přijdou svézt. Popovídáme si spolu a tu jízdu odvede profesionál.

Co se na lince od vás lidé dozvědí?
Já tam nejedu s přednáškou. Bude to happening s jediným účelem: Aby se lidé dozvěděli, že tam je obnovená trať. Nechystám veselé vystoupení nebo vtipy o autobusácích. Prostě se jedu pobavit s lidmi, stejně jako oni se zúčastním dobré věci.