Dosavadní Činoherní studio v Ústí nad Labem již nebude. Zastupitelé se rozhodli, že místo obecně prospěšné společností Činoherní divadlo si založí městkou příspěvkovou organizaci Činoherní studio města Ústí nad Labem. Ve vyhrocené situaci mezi radními a divadelníky nakonec herci Jiřímu Maryškovi ruply nervy a na schodech radnice nafackoval radnímu a předsedovi správní rady Janu Eichlerovi.

Zastupitelé se dostali k hlasování až po půlnoci. Mezi sebou a veřejností se dohadovali tři hodiny. Nakonec radní vedení ČSSD za podpory komunistů a několika dalších zastupitelů dvaceti hlasy odhlasovali zřízení vlastní příspěvkové organizace. A dali jí osm milionů korun. Návrh opozice na poslání této částky současnému souboru a vypracování grantových pravidel, dostatek hlasů nezískal.

„Zabili jste kulturu v Ústí," reagovali lidé z veřejnosti. Když radní Eichler odcházel ze sálu, na schodech ho napadl herec Jiří Maryško.

Herce během několika vteřin zpacifikovali městští strážníci. Povalili ho na zem a nasadili mu pouta. „Předali jsme ho státní policii," uvedl zástupce ředitele strážníků Jan Novotný. Policisté útok vyhodnotili jako přestupek. Bude jej řešit přestupková komise.

Město plánuje nový „Činoherák"
Zastupitelé města Ústí nad Labem rozhodli o zřízení Činoherního studia města Ústí nad Labem, příspěvkové organizaci.

Vedení města opakovaně deklarovalo, že učiní vše, aby ústecká činohra dál rozvíjela svoji slavnou uměleckou tradici.

Město proto podniklo kroky, které zajistí budoucnost činoherního umění v Ústí nad Labem, zachování a další rozvoj tradice střekovského Činoherního studia.

Nově vzniklá příspěvková organizace Činoherní studio města Ústí nad Labem obdrží od města příspěvek na činnost z rozpočtu města na rok 2014 z položky oblast kultury ve výši 8 milionů korun.

Radní pověřili řízením Činoherního studia města Ústí nad Labem p. o vedoucí odboru školství Janu Müllerovou. Jejím úkolem bude zahájit další kroky, které vyplývají z usnesení zastupitelstva města. Na ředitele této příspěvkové organizace bude vypsáno výběrové řízení. O termínu však město mlčí.

Na druhou stranu chtějí nabídnout práci hercům, ti to však odmítají a drží pospolu. „Město nabídne pracovní smlouvu zaměstnancům bývalého divadla a bude jednat o tom, jak přinést představení nové struktury," uvedl radní Pavel Dlouhý (ČSSD).

Tříhodinové projednávání Činoheráku bylo plné emocí. Radní dali materiál zastupitelům až v půl desáté v noci. Po půlhodinové přestávce pak obvinili ředitele Vladimíra Čepka, že uzavíral špatné smlouvy. Například s divadlem Demago Jiřího Maryška, a že herci pronajal pokoj za 15 korun měsíčně.

„To je lež," snažil se herec reagovat z balkonu. Slovo nedostal, protože v té době mluvili zastupitelé. Tehdy již jednací řád přijatý současným vedením města lidem diskutovat zakazuje.

Ředitel Vladimír Čepek to označil také za nepravdu. „Bavíme-li se o částce za nájemné, je to 15 korun denně. Je to na jeden společný pokoj, tedy 30 korun na den. Je to jen čisté nájemné, ta částka neobsahuje další složky nájmu, tedy elektřinu, vodu, úklid. Částka čistého nájmu za pokoj je tedy asi 900 korun," uvedl. Podle něho jde o malý pokojík pro herce, který nikdo komerčně nevyužívá.

Příznivci divadla pořádají ve středu od 16.00 na Lidickém náměstí tryznu za Činoherní studio.