„Jednáme o tom a hledáme lidi, abychom mohli obsadit co nejvíce komisí. Kdo by měl zájem, může se u nás přihlásit," řekl dosavadní senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz), který mandát obhajuje.

Podle tajemníka obvodního úřadu na Severní Terase Petra Vlasáka politické subjekty většinou neobsadí všechna místa v okrskových volebních komisích. „Budeme muset vyhodnotit, jaký se projeví zájem stran a hnutí a kolik členů budeme muset doplnit. Zapisovatelky volebních komisí budou pracovnice úřadu. Letos je to komplikováno senátními volbami, které jsou dvoukolové. Strávit u komise čtyři dny čekáním na voliče se mnoha lidem nechce, ale zatím jsme vždy všechny komise obsadili, zvládneme to i letos," věří Petr Vlasák.

V Řehlovicích jsou tři volební okrsky, kromě centra obce také ve dvou místních částech Stadicích a Dubicích. „Od politických stran zatím žádné návrhy nemáme, zřejmě to nechávají až na konec prázdnin. Uvidíme, jaký bude zájem. Ostatně máme zkušenosti, že lidé, které vybereme sami, pracují spolehlivěji než zástupci stran," poznamenal starosta Řehlovic Josef Macháček.

V Ústí nad Labem bude 125 okrskových komisí. Lidé se mohou hlásit nejen stranám a hnutím, ale i přímo na radnicích. „Občanům, kteří mají zájem být v okrskové volební komisi a nejsou delegováni politickou stranou, politickým hnutím nebo koalicí, doporučujeme, aby se obrátili na příslušný obecní úřad, který si tvoří rezervu na členy, které bude případně starosta jmenovat do okrskových volebních komisí," informovala mluvčí města Romana Macová.

Odměna pro člena okrskové volební komise je na Ústecku vzhledem k současnému konání krajských a senátních voleb vyšší než obvykle. Člen dostane 1 900 korun, zapisovatel 2 100 a předseda komise 2 200 korun.