Necelá miliarda korun přiteče ještě letos do nemocnic v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, které patří mezi takzvaně strukturálně postižené regiony. Právě jim pomáhá program RE:START.

„Zdravotnictví považuji za jednu z našich průřezových priorit, proto jsme vyjednali přesun části nevyužitých evropských prostředků z ministerstva průmyslu a obchodu na podporu rozvoje zdravotnictví v těchto krajích,“ potvrdila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

V rámci výzvy Zvýšení kvality návazné péče Integrovaného regionálního a operačního programu tak mohou být ještě v tomto roce podpořeny náhradní projekty osmi nemocnic v Moravskoslezském kraji a pěti nemocnic v kraji Ústeckém v celkové částce zhruba 800 milionů korun.

Dospělé štěnice na kůži
Krajské sanitky v ohrožení, lidé je zamořili štěnicemi

„Strukturálně postižené kraje se potýkají s mnoha problémy. Například se zhoršeným životním prostředím, prací v těžkém průmyslu, horší dopravní obslužností nebo vyšší mírou chudoby obyvatel. Také dostupnost odpovídající zdravotní péče je nižší,“ řekla k situaci národní manažerka programu RE:START z ministerstva pro místní rozvoj Gabriela Nekolová. Podle ní kraje také trpí odlivem obyvatel, především mladých a kvalifikovaných osob. Jednou z motivací pro život by v těchto krajích tak měly být kvalitní veřejné služby.

V Ústeckém kraji se podpora týká pěti projektů. Jeden je z Nemocnice Litoměřice a čtyři z nemocnic Krajské zdravotní. Celkový příspěvek je více než 420 milionů korun.

Masarykova nemocnice, ilustrační foto.
Ústecká nemocnice získala tři bioptické přístroje na karcinom prostaty

„V posledních letech se naší společnosti za výrazné podpory Ústeckého kraje a dotačních prostředků hlavně z evropských fondů a i díky programu RE:START daří významně obměňovat přístrojovou techniku a rekonstruovat jednotlivá oddělení zdravotnických zařízení i celé nemocniční pavilony. Aktuálně získáme prostředky pro nemocnici v Děčíně, Teplicích, Mostě a Chomutově,“ uvedl Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji.

„Pro nemocnici v Děčíně bude pořízena skiagrafická sestava a počítačový tomograf pro radiodiagnostické oddělení v celkové hodnotě 32 milionů korun. Jedná se o nejdražší přístroje, které budou zakoupeny v rámci projektů pro všechny nemocnice ústeckého regionu. Díky těmto přístrojům může být prováděna velmi citlivá diagnostika velkého spektra poranění a chorob,“ dodal Fiala.

Program RE:START, jehož garantem je ministerstvo pro místní rozvoj, je přímo zaměřený na řešení ekonomických a sociálních problémů ve strukturálně postižených krajích. Od roku 2017 rozdělil 16 miliard korun.

Ilustrační foto.
Obézní pacienti tíží nemocnice. Jsou potřeba silné paže i odolné vybavení