Jablka s vepřovými játry mi moc dohromady nejdou. Přesto si menu Ústeckého deníku návštěvníci dávají. To byla slova kuchařky restaurace Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu Ivany Derynkové.

„Místo vepřových jater bych zvolila osobně drůbeží. Jablka jsou sladká a vepřová játra mají nahořklejší chuť, takže to moc nejde dohromady. Ale záleží na chuti každého," řekla kuchařka.

Vítězkou minulého kola kulinářské soutěže Ústeckého deníku se stala Barbora Klasecká s receptem na babiččina játra. „Recept mám z kuchařky po babičce. Jako malá, když jsem k ní jezdila na návštěvu, tak nám játra dělala. Moc nám to chutnalo, proto jsem se rozhodla do soutěže recept poslat," připsala do e-mailu čtenářka.

Jako přílohu k játrům zvolil kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen rýži. „Hodí se také hranolky nebo americké brambory," doplnila Ivana Derynková.

Hostům babiččina játra chutnala. „Je to výborné. Ničím bych to asi nevylepšil. Jen nejprve, když mi přinesla servírka menu, tak jsem si myslel, že tam jsou i brambory, než mi došlo, že je to nakrájené jablko," řekl návštěvník Karel Pokorný.

Pošlete nám na e -mail: recepty.ustecky@denik.cz">recepty.ustecky@denik.cz svůj oblíbený kulinářský recept s krátkým popisem, jak jste se k němu dostali nebo zda jde o vlastní domácí kuchyni. My ho zařadíme ho hlasování O nejlepší čtenářský recept. Vítěz získává od restaurace Sport Pub Zlatopramen šek na tři sta korun na útratu a kuchařský tým recept připraví a menu zařadí do čtvrtečního poledního jídelního lístku.

Vítězný recept: Babiččina játra

Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Babiččina játra měla u strávníků úspěch. Suroviny: 400g vepřových jater, 4 střední jablka, olej, 3 lžíce másla, 3 lžíce bílého vína, hladká mouka, sůl a pepř.

Postup: Jablka omyjeme, oloupeme a bez jádřinců nakrájíme na menší plátky. Osmahneme je na másle. Játra nakrájíme na plátky, opepříme a posypeme moukou na jedné straně. Játra pak po obou stranách osmahneme na oleji. Přidáme opečená jablka a chvilku podusíme. Nakonec přilijeme víno a ještě chvilku dusíme. Před koncem vaření játra osolíme.

Barbora Klasecká

Soutěžní recepty: Hlasujte, co budeme vařit příště

Chlupaté bramboráky

Suroviny: 4 velké brambory, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 3 lžíce mléka, 3 lžíce hladké mouky, 4 lžíce kysaného zelí, majoránka, sůl pepř.

Postup: Brambory nastrouháme, přidáme protlačený česnek, mléko, mouku, zelí a vejce. Vše zpracujeme do polotekuté tuhé hmoty. Dle chuti přidáme majoránku, sůl a pepř. Naběračkou pak lijeme na rozpálenou trochu oleje a smažíme placky po obou stranách dozlatova. Pro odsátí tuku odkládáme na papírové ubrousky.

Karolína Palenská

Námořníci

Suroviny: Vepřové plátky masa, hořčice, cibulka nakrájená na jemno, sůl, pepř, rozšlehané vajíčko, hladká mouka, strouhanka, olej na smažení.

Postup: Vepřové maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme z jedné strany hořčicí, na ni poklademe na jemno nakrájenou cibulku, posypeme moukou, polijeme vajíčkem a nakonec posypeme strouhankou. Otočíme a totéž uděláme na druhé straně. Poté osmažíme. Podáváme s jakoukoli bramborovou přílohou.

Hana Zdarská

Báječná sekaná

Suroviny: Mleté vepřové maso, pórek, cibule, netučný tvaroh, sůl, pepř, sladká paprika, nastrouhaný muškátový oříšek, majoránka, hořčice, kečup, oravská slanina.

Postup: Pórek nakrájíme na kolečka a chvíli povaříme v osolené vodě, necháme okapat. Z masa, jemně nakrájené cibule, tvarohu, koření a pórku vypracujeme směs, ze které vytvarujeme jednu podlouhlou šišku. Vložíme ji do vymazaného pekáče, podlijeme trošičkou vody a ve středně vyhřáté troubě asi hodinu pečeme. V polovině pečení můžeme na vrch sekané poskládat plátky oravské slaniny a dopéct. Pokud někdo nechce mastnější, slaninu nedá.

Jarmila Karasová