Recept, který zná téměř každý, vyhrál v hlasování na webu Ústeckého deníku. Proto měly smetanové vepřové plátky asi takový úspěch i u návštěvníků restaurace Sport Pub na Zimním stadionu. Jídlo uvařené podle receptu Petry Kovaříkové si dalo přes padesát strávníků.

Jak uvedl kuchař Vladimír Hrouda, příprava jídla byla rutinou bez překvapení. Ovšem návštěvníci si ho většinou pochvalovali. „Mám rád francouzské brambory a tohle bylo podobné," uvedl Jan Nejedlý a vysvětlil proč: „Brambory byly krásně křupavé."

Restaurace Sport Pub Zlatopramen si společně s Ústeckým deníkem pro každého vítěze připravily odměnu šek v hodnotě tři sta korun na konzumaci přímo v restauraci.

Ani Petru Kovaříkovou výhra nemine. Kupón si může výherkyně vyzvednout každý všední den přímo v redakci Ústeckého deníku v Klíšské ulici. Každý týden soutěží tři majitelé kulinářských receptů o ten nejlepší. Ten vyberou čtenáři na webu za pomoci hlasování.(may)

Na talíři vypadaly plátky nenápadně.Vítězný recept: Smetanové vepřové plátky

Suroviny: 350 g brambor, 4 vepřové řízky, 250 ml smetany ke šlehání, sůl.

Postup: Brambory omyjeme, nakrájíme na plátky a osolíme. Polovinou poklademe zapékací mísu, která je vymazaná máslem. Řízky naklepeme a osolíme. Položíme je do mísy na brambory a překryjeme druhou polovinou brambor. Vše zalijeme smetanou a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme při teplotě 220°C asi hodinu. Jídlo je hotové v momentě, kdy jsou brambory měkké.

Petra Kovaříková



Hlasujte, co budeme vařit příště:

Plněné papriky bez masa

Suroviny: 10 červených kapií opláchnout, odkrojit vršky, vyčistit od semen a zevnitř trošku osolit, 3 větší cibule pokrájet nadrobno, čtvrtlitrový hrnek kulatozrnné rýže , kterou krátce opláchneme studenou vodou a povaříme jen 1 minutku a přecedíme, 4 větší stroužky rozetřeného česneku, 1 vejce, 1 vrchovatá polévková lžíce kvalitní červené práškové papriky, 1 svazek umyté zelené petrželky posekané nadrobno, pepř, sůl, 2 polévkové lžíce saturejky, 1 zarovnaná lžíce polohrubé mouky, slunečnicový olej, půlka pokrájené papriky nadrobno, 1 rajče, 1/2 l dobrého hovězího bujonu, lžička drceného kmínu.

Postup: Na 2-3 lžících zpěníme cibuli, necháme zesklovatět, trošku osolíme a odstavíme. Přidáme rýži, vajíčko, pepř, česnek, sůl, saturejku, drcený kmín, červenou práškovou papriku, posekanou petrželku, zarovnanou lžíci polohrubé mouky, půlku menší pokrájené na drobno červené papriky a menší rajče (spařené, oloupané semen zbavené a nadrobno pokrájené). Vše promícháme a naplníme papriky, které poskládáme do pekáčku a podlijeme hovězím bujonem tak, aby bylo vše potopené. Pečeme v troubě na 180°C tak dlouho, až se všechen bujon vsákne a papriky začnou na povrchu hnědnout. Podáváme s chlebem.

Minjaver Vilímková

Anglická kotleta

Suroviny: 4 vepř. kotlety, sůl, pepř, rostl. tuk, 10 dkg angl. slaniny, mletá paprika, 1 velká cibule.

Postup: Kotlety naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a dáme do vymazaného pekáčku, na kotlety naskládáme plátky anglické slaniny, které opaprikujeme a posypeme kolečky cibule, podlijeme vodou a pečeme pod poklicí doměkka. Ke konci poklici sundáme. Příloha: pečené brambory.

Jan Fořt

Telecí s avokádem

Suroviny: avokádo, citron, 4 ks telecí plátek z kýty, 2 lž. olivový olej, 1 lž. másla, bílé víno, 3 lž. smetany, lístky tymiánu, sůl, pepř.

Postup: Vypeckované a na plátky nakrájené avokádo zakapejte citronovou šťávou. Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a opečte na rozehřátém másle s olejem, asi 2 minuty po každé straně. Vyjměte, do šťávy vlijte víno, odvařte přípečky, zjemněte smetanou. Servírujeme maso s omáčkou a plátky avokáda, posypané tymiánem.

Věra Stříbrná