Vítězkou minulého kola se stala Jaroslava Kopáčková s receptem na plátek se šunkou a žampiony.

„Jde o můj oblíbený recept. Navíc mám ráda houby. K plátkům z kuřecího se hodí, jakákoliv příloha s brambor," napsala do e-mailu k receptu čtenářka.

O tom, že česká kuchyně táhne, bylo vidět na objednaných porcích návštěvníky restaurace. Po svíčkové se plátek se šunkou stal druhým nejprodávanějším poledním menu.

Jedním z návštěvníků, který si menu Ústeckého deníku objednal, byl Tomáš Janeček.

„Je to dobré. Recept znám a houby mám rád, proto jsem si menu Ústeckého deníku objednal," řekl mladík a dodal: „ničím bych plátek nevylepšil. Chutná mi, tak jak je".

Kladně recept Jaroslavy Kopáčkové hodnotil i šéfkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Martin Ječmen.

„Jedná se o jednoduchý klasický recept. Zvládne ho udělat každá domácí kuchařka. Řekl bych, že jde o takovou českou minutku. Plátky z drůbežího masa děláme často a u hostů mají úspěch," zhodnotil Ječmen.

Jaroslava Kopáčková za prvenství v internetové anketě O nejlepší čtenářský recept vyhrává šek na tři sta korun na konzumaci ve Sport Pubu Zlatopramen. Vyzvednout si ho může každý všední den na recepci redakce Ústeckého deníku.

Vítězný recept: Plátek se šunkou a žampiony

Plátek se šunkou a žampiony. Suroviny: 4 kuřecí řízky, 16 čerstvých žampionů, sůl, pepř, olej, 800 g dušené šunky, česnek.

Postup: Maso naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nekroutilo při smažení, osolíme, opepříme a osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Pak uložíme do tepla. Do výpeku po mase dáme na plátky pokrájené žampiony, šunku na nudličky a za stálého míchání orestujeme. Žampiony dochutíme solí, pepřem, rozetřeným česnekem. Na plátky masa navršíme ochucené žampiony.

Jaroslava Kopáčková

Soutěžní recepty: Hlasujte, co budeme vařit příště!

Žebrácký biftek

Suroviny: 1 větší vepřová kotleta, sladkokyselá okurka, 1/2 cibule menší, špetka soli a pepře, 20 g Eidam sýru strouhaného, lžíce hořčice, lžíce jemného kečupu.

Postup: Kotletu naklepeme, osolíme a opepříme a usmažíme na oleji. Okurku a cibuli nakrájíme na drobné kostičky a smícháme. Kotletu vyjmeme z omastku, potřeme hořčicí, posypeme směsí cibule s okurkou, další vrstva je strouhaný sýr a nakonec polijeme kečupem, který jsme prohřáli ve výpeku na pánvi.

Jana Růžková

Vinná klobása na pivě

Suroviny: 600 g vinná klobása, 200 g Anglická slanina, 50 g rajského protlaku, černé pivo, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 8 cherry rajčátek, sůl, pepř.

Postup: Z vinné klobásy uděláme klobásky. Každou omotáme plátkem anglické slaniny a naskládáme do pekáčku nasucho. V rozpálené troubě předpečte. Poté posypte pokrájenou cibulí, plátky česneku, rozkrojenými rajčátky a zalijte protlakem rozmíchaným v pivu.

Jiřina Štědrá

Zdravé karbanátky

Suroviny: 250 g vepřového masa, 125 g sojového granulátu, 300 g celeru jemně nastrouhaného, vejce, koření na mleté maso, kukuřice z konzervy.

Postup: Všechny ingredience smícháme a přidáme trochu strouhanky a hladké mouky. Uděláme silnější placky, které obalíme ve strouhance a osmahneme na oleji. Sojový granulát přidávám do mletého masa proto, že stáhne mastnotu.

Karla Macková