Tak jako každý čtvrtek se i tento vařilo na zimním stadionu podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězem minulého kola se stala Miroslava Kořínková s receptem na Hranolkovou baštu.

„Jídlo hodnotím jako velice zdařilé. Musí se hned podávat, takže se jako hotovka do hospody moc nehodí. Hranolky si mohou čtenáři nahradit syrovými bramborami a celé zapéci," řekla Derynková.

Hosté restaurace si na Hranolkové baště pochutnali.

„Je to dobré. Přijde mi to jako minutka. Rozpečený sýr dodá masu chuť a je to celé šťavnaté. Hranolky jsou dobře připravené, úplně se rozplývají na jazyku," řekl zákazník Milan Horáček.

Vítězný recept: Hranolková bašta

Vítězné menu. Hranolková bašta.

Suroviny: 1 kg hranolek, 4 žampiony, kelímek šlehačky, 6 plátků krůtího masa, 6 ks plátkového sýra, sůl, pepř mletý, olej

Postup: Do pekáče dáme olej, nasypeme hranolky, pak pokrájené houby, osolíme opepříme a zalijeme šlehačkou. V troubě asi 15 minut zprudka pečeme. Pak přidáme maso, které jsme zlehka naklepali a okořenili dle chuti a upečeme doměkka. Před dokončením poklademe sýrem a dopečeme.

Miroslava Kořínková

Soutěžní recepty: Hlasujte, co budeme vařit příště

Panenka v olivové krustě

Suroviny: 1 kg vepřové panenky, 4 hrsti strouhanky, hrst černých oliv nahrubo nasekaných, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky utřeného česneku, 2 lžíce čerstvého tymiánu, 1/2 lžičky hrubé soli, 1/2 lžičky mletého pepře
Postup: Strouhanku promícháme s olivami, olejem, česnekem, tymiánem, solí a pepřem a pak v ní obalíme omytou a osušenou panenku. Při 200 °C pečeme 20 minut. Podáváme ozdobené čerstvým tymiánem.

Eva Málková

Kuřecí maso s jablky

Suroviny: Kuřecí prsa, jablka, sůl, pepř, citron.
Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, na oleji orestujeme, osolíme, opepříme, potom podlijeme vodou – vývarem a necháme dusit asi 15 minut. Zatímco se kuřecí maso dusí, jablko oloupeme a nakrájíme na plátky, které následně přidáme ke kuřecímu masu. Maso s jablky podle chuti okyselíme citronovou šťávou a necháme ještě přibližně deset minut dusit, tak aby nezůstalo v mase moc vody. Vysmaženou šťávu nezahušťujeme, jablko to udělá za nás.

Jaroslava Teuperová

Vepřové plátky s česnekem a křenem

Suroviny: 4 plátky vepřového masa, sůl, pepř, olej, 3 menší kyselé okurky, 4 lžíce sterilovaných kapií, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžičky Worcesteru, Křenová směs, 2 lžíce majolky, 1 lžíce strouhaného křenu, pár kapek citronu, pažitka.
Postup: Plátky masa nařízneme po obvodu, aby se nekroutily, naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka osmažíme na rozpálené pánvi s trochou oleje. Podlijeme teplou vodou do výše 1/2 cm a dusíme pomalu do změknutí . Jakmile se voda skoro odpaří a maso zase začíná chytat barvu, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, okurku, kapii a česnek, přidáme kečup, hořčici a Worcester a vše společně na mírném plameni přibližně 5 min. restujeme. Maso postupně obalujeme v připravené křenové směsi.

Kateřina Králíková