Základ jako na slepici na paprice. Jen místo drůbežího masa vepřová játra. Návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen mohli i tento týden ochutnat recept čtenáře Ústeckého deníku.
Vítězkou předešlé ankety se stala Vladislava Kapoušková s receptem na Játra na smetaně. „Recept jsem našla v kuchařce po babičce. Nevím, jak k němu přišla. Manžel má rád játra, tak jsem podle receptu připravila oběd. Moc si játra na smetaně oblíbil," připsala do e-mailu čtenářka.
Menu Ústeckého deníku připravoval šéfkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Marin Ječmen. „Recept hodnotím jako průměrný. Je úplně stejný jako slepice na paprice. Jen místo drůbeže jsou játra. Jako přílohu jsme zvolili těstoviny. K omáčce se hodí ještě knedlík, záleží na chuti každého," řekl šéfkuchař.
O játra na smetaně byl mezi strávníky restaurace na Zimním stadionu poměrně zájem. Nejvíce porcí šlo na rozvoz, kterým se ve Sport Pubu Zlatopramen také zabývají. Mezi hosty přímo v restauraci šlo o druhé nejprodávanější polední menu.
„Je to výborné. Játra mám rád. Jako příloha jsou dobře zvolené těstoviny. I obloha se k jídlu hodí," pochvaloval si zákazník Jiří Lankaš.
Každý týden v internetové anketě soutěží tři kulinářské recepty. Čtenáři webových stránek Ústeckého deníku vyberou ten nejlepší. Kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen podle receptu uvaří polední menu.
Vítězný recept: Játra na smetaně
Suroviny: 1 kelímek smetany ke šlehání, 650 g vepřových jater, 150 g cibule, lžička mletého kmínu, 1/2 lžičky solamylu, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, sůl, mletý černý pepř.
Postup: Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. Játra odblaníme, dobře propláchneme a nakrájíme na kousky. Na oleji osmahneme cibuli, zaprášíme sladkou paprikou, přidáme kmín a vložíme kousky jater. Podle chuti opepříme a orestujeme. Podlijeme troškou vody a dusíme do měkka. Když jsou játra hotová, přilijeme smetanu, ve které jsme si rozmíchali solamyl. Krátce povaříme a podle chuti osolíme.
Vladislava Kapoušková
Soutěžní recepty: Hlasujte, co budeme vařit příště
Kuře v závěji
Suroviny: 750 g kuřecích stehen, 1,5 sáčku kyselého zelí, 1 jablko, 1 cibule, 1 lžíce cukru, sůl, kmín, 2 lžíce sádla.
Postup: Zelí smícháme s pokrájenou cibulí, nahrubo nastrouhaným jablkem a cukrem. 2/3 směsi rozprostřeme do pekáčku. Kousky kuřete posolíme, položíme je na zelí, posypeme kmínem, pokryjeme zbytkem zelí a pokapeme rozpuštěným tukem. Pečeme v troubě asi půl hodiny, pak z masa zelí odhrneme a dopečeme dozlatova.
Naďa Chodovská
Grilovaný losos na víně
Suroviny: 0livový olej, 80 g červené cibule, 4 rajčata, 100 ml bílého vína, 1 bujón bylinkový, 6 velkých brambor, 60 g sýru Čedar, bazalka, 500 g lososa bez kostí a kůže, sůl, citronová šťáva.
Postup: Na rozehřátém oleji orestujeme nakrájenou cibuli s plátky rajčat. Zalijeme bílým vínem, přidáme bujón a na mírném ohni prohřejeme. Plátky brambor povaříme zhruba 10 minut. Poté scedíme a necháme vychladnout. Zapékací misku vymažeme olejem, naskládáme polovinu brambor, na ně rozložíme rajčata se šťávou, posypeme čedarem, nasekanou bazalkou a zakryjeme zbytkem brambor. Položíme plátky lososa, které jsme pokapali citronovou šťávou a zapečeme v troubě.
Radka Kořínková
Kuřecí prsa plněná jablky
Suroviny: 4 plátky kuřecích prsou, 4 plátky šunky, 4 kolečka jablka, sůl
Postup: Kuřecí prsa omyjeme a nasolíme. Uprostřed pak kuřecí prsa nařízneme tak, aby vznikla kapsa. Kapsu naplníme šunkou a doprostřed vložíme jablko. Je- li kolečko jablka příliš velké, můžeme nakrájet a dát po částech. Naplněnou kapsu sepneme párátky. Hotové plátky restujeme na pánvi na troše rozpáleného oleje po obou stranách.
Lenka Pravdová