To jsou slova kuchařky Ivany Derynkové z restaurace Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu, která stejně jako minulý týden připravovala menu Ústeckého deníku podle čtenářky. Vítězkou minulého kola se stala Karolína Pčeťková s receptem na Prokládané maso.
„Je to rychlé jídlo. Doma ho děláme často. Vždycky si na něm pochutnáme. Výborné je ze steakovými hranolky, které do sebe natáhnou šťávu z masa," připsala k receptu Pčeťková.
V restauraci Sport Pub Zlatopramen kuchařský tým zvolil jako přílohu americké brambory.
Prokládané maso si strávníci Sport Pubu Zlatopramen nemohli vynachválit.
„Je to dobré. To jsem vůbec netušil, že jsem si objednal menu Ústeckého deníku. Do Ústí dojíždím za prací. Jsem v restauraci na „zimáku" poprvé a musím uznat, že tu dobře vaří. I obsluha je tu výborná. Zpátky k jídlu, možná bych jako přílohu zvolil i těstoviny nebo rýži. Je to o chuti každého člověka. Každopádně, pochutnal jsem si," řekl Milan Trávský.
Vítězný recept: Prokládané maso
Suroviny: 1/2 kg vepřové krkovice, 1 cibule, 1/4 kg točeného salámu, Kunovjanka, kečup, worchester, sůl, pepř, sádlo.
Postup: Zapékací mísu vymažeme sádlem. Krkovici nakrájíme na středně velké kostky, osolíme, opepříme a vložíme do zapékací mísy. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a naskládáme rovnoměrně na maso. Točený salám nakrájíme na kolečka a dáme na cibuli. Kunovjanku scedíme a poklademe na vrstvy. Vše zakapeme větší dávkou worchestrové omáčky. Nakonec pořádně zalijeme kečupem. Mísu přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě 180 °C 90 minut. Poté odklopíme, zkontrolujeme maso a necháme dodělat.
Karolína Pčeťková
Soutěžní recepty: Hlasujte, co budeme vařit příště
Pikantní karbanátky
Suroviny: 500g mletého masa, 3 lžíce zavařených červených paprik, 1 menší cibulka, 2 vajíčka, 3 lžičky majoránky, sůl, pepř,mletá paprika strouhanka na zahuštění.
Postup: Mleté maso smícháme s na proužky nakrájenou zavařenou červenou paprikou, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, vajíčka a ochutíme dle chuti a zvyklosti. Dle potřeby přidáme asi 4-6 hrstí strouhanky na zahuštění masové směsi.Z hmoty vytváříme postupně placky, které osmahneme po obou stranách na oleji na pánvi.
Naděžda Krausová
Česneková krkovička na houbách
Suroviny: 800 g vepřového masa krkovice, 2 cibule, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, mražené houby krátce povařené a scezené, lžička hladké mouky.
Postup: Plátky masa po stranách nařízneme, osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem. Dno pekáčku posypeme pokrájenou cibulí a pokrájenými, předvařenými houbami, na které položíme připravené plátky masa, trochu podlijeme, zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme péct do předehřáté trouby na 35 minut. Pak maso odkryjeme, otočíme a dopečeme. Podle potřeby podlijeme a na konci pečení šťávu zahustíme moukou, rozmíchanou v trošce vody, dochutíme.
Jarmila Pechanová
Dušené maso na rajčatech
Suroviny: 500 g vepřového masa, 4 rajčata, olej, sůl, pepř, vegeta, voda, hladká mouka.
Postup: Maso nakrájíme na nudličky a jemně osmahneme na oleji. Přilijeme přibližně 1 až 1,5 l vody a na vrch přidáme nakrájená rajčata na měsíčky. Osolíme, opepříme, dochutíme podle chuti a necháme dusit. Až maso změkne, v hrnku si rozmícháme vodu s hladkou moukou. Tu nalijeme na maso a mícháme. Omáčka musí být opravdu hustá.
Kateřina Dušková