Jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci na zimním stadionu podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězem minulého kola se stal Ivan Hromádka, šéfkuchař Clarion Congress Hotelu s receptem Kachní prsíčka na jablkách s červeným zelím a variací knedlíků.

Provozní restaurace Jiří Česnohlídek řekl, že místo kachních prsou zvolili kachní čtvrtky. „Je to z toho důvodu, že kachní prsa jsou dražší a museli bychom zvednout cenu jídla. Jsme restaurací, kde zákazník najde menu mezi šedesáti až osmdesáti korunami. Kdybychom menu připravili s kachních prsou cena by se vyšplhala přes sto padesát korun. Jsme rádi, že během obědů máme plnou restauraci. Lidé jsou zvyklí na lidové ceny za meníčka," vysvětlil Česnohlídek.

Jak připravili vítězný recept se přišli podívat sami z restaurace Clarionu.

„Na kachně jsem si pochutnal. Byla vynikající. Kvalita odpovídala ceně devadesát pět korun," hodnotil Ivan Hromádka šéfkuchař restaurace Clarionu.

Vítězný recept: Kachní prsíčka

Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Kachna byla mezi hosty Sport Pubu Zlatopramen oblíbená.Suroviny pro 10 osob: Kachna 6 kg, sůl 0,03 kg, kmín celý 0,02 kg, hladká mouka 0,100 kg, jablka 1 kg, tuk, 2 kg červené zelí, cibule 0,2 kg, sůl 0,02 kg, cukr krystal 0,1 kg, mouka hladká 0,050 kg, olej 0,2 litru, kmín celý 0,003 kg, ocet 0,050 l.

Postup: Stehna osolíme a okmínujeme a vložíme do pekáče, přidáme cibuli a jablka podlijeme vodou a pečeme pod pokličkou 60 minut při 160 stupních, poté otočíme a dopečeme další hodinku. Po dopečení vyndáme stehna, skelety s cibulí a jablky zasypeme hladkou moukou a zapečeme 10 minut na 180 stupňů a poté zalijeme vývarem a necháme ještě deset minut propéct. Máme vytvořenou skvělou šťávu. Po upečení vezmeme kachní prsa, na kůži podélně nařízneme, osolíme, opepříme a vložíme na rozpálenou pánev kůži dolů. Není třeba oleje kachna si pustí vlastní sádlo. Pečeme dvě až tři minuty, a pak obrátíme a pečeme opět dvě až tři minuty. Po upečení dáme do tepla odpočinout. Když máme již všechno připraveno, tak si dáme na másle opéct na kolečka nakrájená jablka, které z každé strany před pečením posypeme cukrem, tím nám zkaramelizují. Při podávání doprostřed talíře nandáme připravené červené zelí, na které vložíme zkaramelizovaná jablka. Na kraj talíře dáme knedlíky. Kachní prso si nakrájíme na plátky a položíme na zkaramalizovaná jablíčka. Přidáme šťávu.

Ivan Hromádka

Soutěžní recepty: Hlasute, co budeme vařit příště

Kološvárské zelí

Suroviny: 500g mleté vepřové plece, 80g sádla, kg kysaného zelí, 100g rýže, 1 cibule, 200g vepřové klobásy, 0,2l kysané smetany, sladká paprika, cukr.

Postup: Na poloviční dávce sádla opečeme překrájené zelí a propláchnutou rýži. Podlijeme vodou a dusíme. Na druhé polovině sádla opečeme cibuli a mleté maso, osolíme, okořeníme a krátce podusíme. Do připravené nádoby klademe po vrstvách zelí a rýži, klobásu a mleté maso. Zalijeme kysanou smetanou , přikryjeme a dusíme v troubě.

Naďa Chodovská

Vepřové kari

Suroviny: 500 g vepřového masa, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 60 g másla, 1 lžíce octa, 3 lžičky kari, lžička chilli, lžička mletého pepře, sůl, citronová šťáva, 1/2 lžičky drceného kmínu, zázvor, skořice, feferonka, cukr.

Postup: Maso nakrájíme na kostky. Na másle osmažíme nasekanou cibulku, přidáme utřený česnek, ocet a citronovou šťávu a pražíme. Po chvilce přidáme maso a necháme je zhnědnout. Osolíme a okořeníme, podlijeme a dusíme do měkka. Podle chuti můžeme dosladit.

Kateřina Vavřincová

Kuře na paprice s knedlíkem

Suroviny: Kuře, máslo 75 g, mléko 150 ml, smetana 50 ml, cibule 1 ks, sůl, paprika sladká, hladká mouka.

Postup: Dobře očištěné kuře rozčtvrtíme. Na 1/3 másla osmažíme drobně krájenou cibulku dorůžova, přidáme papriku a ihned zalijeme vařící vodou. Vložíme osolené kuře a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou (připravenou ze zbývajícího másla a mouky), zalijeme vlažnou vodou a za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Potom omáčku rozředíme mlékem, přidáme smetanu a znovu povaříme. Hotovou omáčku procedíme přes jemný cedník na čtvrtky kuřat a podáváme.

Kateřina Jirková