Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci na zimním stadionu podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Eva Kratochvílová s receptem na Kachnu s červeným zelím. „Ráda vařím. S kachnou, když k nám přijede návštěva mám vždycky úspěch. proto jsem se rozhodla podělit o recept se čtenáři Ústeckého deníku,“ připsala k receptu Kratochvílová.

Jak uvedl šéfkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen, Kachna na červeným je klasickým českým receptem. „Kachnu děláme dost často. Jen ji neposypáváme majoránkou. Jako přílohu jsme zvolili karlovarský knedlík, je výjimečný tím, že se do něho dává nasekaná nať petrželky a muškátový květ. Naopak do něj nepřijde droždí,“ řekl šéfkuchař.

Jednou ze zákaznic, která si objednala menu Ústeckého deníku byla Petra Lazovič. „Je to dobré. Kachna v jídelním lístku mě vždy osloví. Musím pochválit i volbu Karlovarského knedlíku,“ řekla sympatická blondýnka.


VÍTĚZNÝ RECEPT: Kachna s červeným zelím

Suroviny: 4 kachní stehna, sůl, kmín, majoránka, červené sterilované zelí, olej, cibule.

Postup: Kachní stehna posolíme, pokmínujeme, posypeme majoránkou, vložíme do pekáče, podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme. Asi po půl hodině odkryjeme a ještě pečeme, až je kachna měkká a má zlatou kůrčičku. Během pečení bez poklice často přeléváme výpekem. Na oleji si zpěníme cibuli, vložíme na ni sterilované červené zelí, mírně podlijeme a vaříme asi 20 minut, až je voda téměř vyvařená. Pak jen malinko zaprášíme hladkou moukou a ještě chvilinku povaříme. Dochutíme octem, cukrem.

Eva Kratochvílová


CO BUDEME VAŘIT PŘÍŠTĚ? HLASUJTE V ANKETĚ POD ČLÁNKEM.


Vepřová roláda na rajčatech

Suroviny: 600 g vepřové plece, 200 g šunkového salámu, 300 g párku, 150 g zakysané smetany, 2 velká rajčata, hořčice plnotučná, 2 vejce, 1 dcl rostlinného oleje, sůl.

Postup: Maso omyjeme a rozkrojíme přes vlákno na stejnoměrný plát. Osolíme a potřeme hořčicí. Připravíme vaječnou omeletu, do které zabalíme párek. Na maso klademe kolečka salámu a ruličky omelety. Vše pevně stočíme a upevníme. Na rozpáleném tuku opečeme. Přidáme nakrájená rajčata a přikryté pečeme v horké troubě. Když je maso měkké, šťávu přecedíme, zjemníme a zároveň ji zahustíme smetanou.

Lenka Pravdová

Kotlety plněné uherákem a sýrem

Suroviny:6 plátků vepřové kotlety, 100 g uherského salámu, 50 g sýru Eidam, špetku soli, lžičku sladké papriky, 60 g sádla.

Postup:Vepřové kotlety naplocho středem nařízneme, vzniklý otvor naplníme tenkými kolečky salámu a tenkými plátky sýra, okraje kotlet sklepneme paličkou na maso a upevníme jehlami na závitky. Kotlety osolíme, poprášíme mletou paprikou a zvolna opečeme po obou stranách na rozehřátém sádle.

Kateřina Korejsková

Vepřové na jehle

Suroviny: 4 plátky vepřové kýty, cibule, sklenice sterilovaných okurek, 6 žampionů, lžíce hořčice, 2 lžíce jemného kečupu, špetka soli, špetka pepře, worcestrová omáčka, 100 g anglické slaniny, červená paprika, olej, máslo.

Postup: Na naklepané plátky naneseme směs z másla, nadrobno nakrájené cibule, žampiónů, hořčice, kečupu, soli, worcesteru a pepře, pak položíme anglickou slaninu, nakrájenou červenou papriku a srolujeme. Maso překrojíme na 8 kotoučků, které napícháme na jehly jako ražniči. Na oleji opečeme. Můžeme grilovat nebo upéct v troubě.

Petra Soukupová

Kachna s červeným zelím

Suroviny: 4 kachní stehna, sůl, kmín, majoránka, červené sterilované zelí, olej, cibule.

Postup: Kachní stehna posolíme, pokmínujeme, posypeme majoránkou, vložíme do pekáče, podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme. Asi po půl hodině odkryjeme a ještě pečeme, až je kachna měkká a má zlatou kůrčičku. Během pečení bez poklice často přeléváme výpekem. Na oleji si zpěníme cibuli, vložíme na ni sterilované červené zelí, mírně podlijeme a vaříme asi 20 minut, až je voda téměř vyvařená. Pak jen malinko zaprášíme hladkou moukou a ještě chvilinku povaříme. Dochutíme octem, cukrem.

Eva Kratochvílová